Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: Остеопорозата - "тихият крадец"

21 юни 2019 | 15:05
87390
6
6

Новият епизод на "Код здраве", здравното предаване на Woman.bg, посвещаваме на остеопорозата, нейната превенция и рисковите фактори за появата на заболяването. За съжаление то често протича без симптоми и се открива чак при наличието на фрактури, поради което често се нарича „тихият крадец“. Световната здравна организация официално го обяви за "здравна заплаха за обществото", а Международната фондация за остеопороза призова правителствата по цял свят да поставят заболяването като основен здравен приоритет. Според статистиката 1 от всеки 3 жени над 50-годишна възраст и 1 от 5 мъже ще преживеят остеопорозна фрактура за в бъдеще.

Днес по темата водещата Радина Василева разговаря в студиото с д-р Наталия Темелкова. Тя е специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната. Специалистът работи в отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“. Д-р Темелкова има над 20 години клиничен и изследователски опит в областта на диагностиката и лечението на остеопороза и костни метаболитни заболявания, захарен диабет, затлъстяване и болести на щитовидната жлеза.

„Остеопорозата е костно-метаболитно заболяване. Повечето хора си представят костта като един сух, мъртъв кокал. А костта е жива тъкан, в която се извършват непрекъснато обменни процеси. Остеопорозата всъщност е намаляване на костното минерално съдържимо, т.е. намаляване на костната плътност и нарушаване на микроархитектурата на костта, следствие на което се получават лесните счупвания, т.е. счупване при падане от собствен ръст. От такова падане нормалната, здрава кост, не би трябвало да се счупи“, посочи д-р Темелкова.

Заболяването е основен проблем за хората над 50-годишна възраст, като засяга по-често жените. Ако човек веднъж е получил остеопорозна фрактура, вероятността да последва втора, е в пъти по-голяма. Първите счупвания, на които често не се обръща внимание и съответно болестта не се открива, са в областта на китката. На следващ етап се получават фрактури на прешлените, а в последствие – на бедрената шийка, които обикновено се наблюдават при пациенти от 65-70 години нагоре.

За да минимизираме възможността от поява на остеопороза, е важно да следваме няколко прости правила, като започнем още от детството. Кои са те, както и кои са рисковите фактори, чуйте съветите на д-р Темелкова във видеото.

Гардероб водеща: 

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.

Коментари

6 Няма значение коя съм
  25 юни 2019 | 21:14 отговор
 

Интересно ми е дали тази госпожа знае за алкално-киселинния баланс.Млякото образува кисела среда в организма и какво прави тялото издърпва калции от тялото а къде има калции,да в костите.Млякото има калции,но щом влезе в организма се получава тази кисела среда и за да нормализира PH организма изисква минерали които са алкални и да балансира.Добре знам че ще ми кажете че не знам ,да малка съм но знам че организма е свързан и няма как да разгледаме нещата само от една страна.Ако не ми вярвате можете да прочетете за алкално-киселинния баланс.Особено пък за възрастни жени изобщо не е препоръчително да консумират млечни продукти.През времето фактите се оспорват с други доказателства.

 
5 Д-р Наталия Темелкова
  24 юни 2019 | 11:53 отговор
 

Здравейте, според нормите на повечето лаборатории този резултат на вит.Д е нисък и пациентката би трябвало да приема витамин Д допълнително. Според описаните счупвания, тя вероятно е с висок фрактурен риск и е уместно да се лекува. Естествено след консултация на място със специалист. Хубав ден!

 
4 МА ЙО
  22 юни 2019 | 21:59 отговор
 

Жена на 69 г с Витамин Д3 17,3 има ли необходимост от приемане на лекарства и ако е да - какви ? Има счупване на единия глезен при падане и пукване на другия глезен при стъпване.

 
3 Ива
  21 юни 2019 | 17:55 отговор
 

Д-р Темелкова е страхотен лекар! Браво за хубавия материал!

 
2 Ива
  21 юни 2019 | 17:26 отговор
 

Д-р Темелкова е страхотен лекар! Браво за хубавия материал!

 
1
  21 юни 2019 | 17:02 отговор
 

у............у

 

Добави Коментар