Код здраве: От какво боледуват най-много децата тази зима

23 декември 2021 | 14:00
36653
0
0

Несъмнено да си болен е неприятно и мъчително изживяване. Ако обаче си родител и става дума за детето, вече говорим за далеч по-напрягащ сценарий. Как тогава да го предпазим от една потенциална зараза с вирус или с Ковид-19, ще подмине ли Омикрон най-малките и като цяло от какво се очаква да боледуват те най-много тази зима? На всички тези въпроси в „Код здраве” ни отговаря началникът на отделението по педиатрия в университетската спешна болница „Пирогов”, доц. Ирен Цочева, за която всеки един пациент е и нейно дете.


доц. Ирен Цочева

Наблюденията ѝ сочат, че пандемията от Ковид-19 е отприщила две притеснителни тенденции - към затлъстяване сред подрастващите заради много заседналия начин на живот, но и към невротични проблеми: „Ако се разболея, ще умра ли?”, питат ме често по отношение на Ковид-19”.

По думите ѝ всяка следваща вълна от пандемията засяга все по-младото население: „Очаквам, че децата ще продължат да боледуват от Ковид-19, докато всички не го преминат. Надявам се да се опровергаят някои първоначални съобщения, че с идващия омикрон вариант боледуването ще протича по-тежко. За мен е наша отговорност като родители и като общество максимално бързо да върнем децата към играта и към техните приятели. Тук на помощ включваме хигиената, носенето на лични предпазни средства, но и увеличаване на локалната защитна бариера на лигавицата”, съветва доц. Цочева. И посочва, че от локалните бариерни средства на родния пазар много добър продукт се явява спреят срещу вирусни инфекции ВируПротект. Той е съставен от трипсин и глицерин – на пръв поглед прости съставки, но с доказано добро действие, подплатено с ин витро и ин виво проучвания сред пациенти от различни възрастови групи.

„Създаден е предимно като превенция, но има изследвания, доказващи неговата роля и при заразяване - ако се приложи в първоначалните стадии, намалява значително количеството на вирусния товар, което пречи на вируса да се разпространи”, уточнява специалистът от „Пирогов”. Доц. Цочева подчертава, че се доверява на медицината, базирана на доказателства. Множеството проучвания, проведени с ВируПротект, с убедителни доклади за ефикасността му, както и положителният ѝ личен опит с противовирусния спрей ВируПротект, са причините да препоръчва този бариерен препарат.След неговата употреба (една доза е две впръсквания) е задължително поне 20 минути да не се консумира нищо, за да може да разгърне напълно своето действие. Доц. Цочева уточнява, и че е много подходящ сега в навечерието на празниците, когато се събираме с повече хора.

Как точно да прилагаме ВируПротект и може ли да се възползваме от него и ние, по-големите, както и още ценни съвети от доц. Ирен Цочева вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Доц. Д-р Ирен Цочева е потомствен педиатър. Завършва Немска гимназия в гр. София със златен медал през 1990 г., след което следва медицина в Медицински университет-София. Специалист по Детски Болести от 2006 г., а от 2014 г. и по Детска Пневмология и Фтизиатрия. Дипломиран магистър по специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. От 2014 г. ръководи Направление за деца с остри респираторни заболявания на Клиника по педиатрия, УМБАЛ „Александровска“.

От 2018 г. е началник-отделение по педиатрия на УМБАЛСМ “Н.И. Пирогов“. От декември 2019 г. има присъдена академична длъжност "Доцент" по научна специалност Педиатрия.

Провеждала е специализации и обучения в областта на имунологията, генетиката и функционалната диагностика на бронхиалната астма, торакалната ехография и конвенционалната фибробронхоскопия при белодробни заболявания - в Германия, Франция, Испания, Хърватска и у нас.
Професионалните ѝ интереси са в областта на детската бронхиална астма, вирусните и бактериални респираторни инфекции, ограничаване на злоупотребата с антибиотични средства, превантивната медицина в ранна детска възраст.

Мотото в работата ѝ е :„Всеки мой пациент е и мое дете!“
 

(в материала има продуктово позициониране)

Коментари

Добави Коментар