Автор
Радина Василева

Код здраве: Отново на крака като на видеоигра

Необходимо е да изминавате поне по 10 000 крачки на ден, за да сте в кондиция и добро здраве, съветват специалистите. Разстоянието може да бъде измерено с помощта на педометър, или т.нар. крачкомер, който е в приложенията на почти всеки смартфон. Представете си, обаче, че не можете да покриете тази норма, или още по-лошо - неспособни сте да стигнете дори до банята или магазина. Какво правим тогава?

В днешния епизод на „Код здраве“ Радина Василева разговаря с проф. Неделчо Цачев, един от топ ортопедите в България, който е вдигнал на крака стотици болни. Той е и първият в страната, извършил смяна на тазобедрена става посредством видеооперация. Интервенцията вече е приложена на двама пациенти.

Проф. Цачев е ръководител на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА - София. Професионалният му път е свързан с болница Пирогов и ВМА. И тъй като научните му достижения, специализации, участия и награди са многобройни, само ще споменем, че е участвал в над 40 авторитетни курсове в страната и чужбина, сред които и военни, има редица награди за своя професионализъм от конгреси в Холандия, Италия, Дания, Швейцария. Общият брой на участия и публикациите му в България и чужбина са над 200.

Може да съм водещият в тези две операции (смяна на тазобедрена става посредством видеооперация), но те са екипна работа – на Катедрата по ортопедия и травматология на ВМА и на Катедрата по хирургични болести в Университетска болница „Лозенец“ в лицето на д-р Владислав Райков“, отбелязва скромно специалистът още в началото на разговора ни.

Първият пациент, при който се провежда тази революционна видеооперация за смяна на тазобедрена става, е едва 30-годишен, с болестта на Бехтерев. Обикновеното тазобедрено ендопротезиране не е можело да се приложи за неговия случай и затова проф. Цачев, заедно с д-р Райков от болница „Лозенец“, подготвят тази операция в продължение на 3-4 месеца. Чрез 3D образ, създаден на базата на прецизен скенер, те проиграват няколко типа модели на изкуствени стави, както и самата операция. Така докторите изчисляват с невероятна прецизност резекционните линии, както и обема на необходимите импланти. „Тук е и късметът на начинаещия, операцията премина много гладко, много успешно, момчето вече е съвсем друг човек“, отново скромно отбелязва професорът от ВМА.

Много скоро след първата „късметлийска“ операция медицинските екипи от двете болници провеждат и втора, и то също с хепиенд. Става дума за смяна на вече поставена преди 15 години тазобедрена става, която се е износила. „Ориентацията и подготовката ни при предварителното проиграване на тази втора операция бяха по-добри“, споделя проф. Цачев.

След септември тази година се подготвят още трима болни, които да бъдат оперирани по новата технология. За да бъдат спокойни пациентите, докторите обсъждат с тях и им показват почти всеки етап от операцията, който подготвят на компютъра.

„Преди 20 години, когато започвах своята трудова дейност, протезирането беше най-сложната, най-тежката специалност, върхът в нашата професия. Екипите се подготвяхме по няколко дни преди операция, а самата тя обикновено продължаваше по цял ден. Вече сме изчистени в много посоки: като хирурзи, по отношение на имплантите, техниката, като база, каквато има ВМА, в която работя. Така че нещата много се промениха и продължават, и то в добра тенденция, както за докторите, така и за пациентите“, обяснява ръководителят на Катедрата по ортопедия и травматология и реконструктивна хирургия.

Как изглежда една извършена операция още преди пациентът дори да е в болницата, както и за кои заболявания, свързани с тазобедреното протезиране може да се прилага – вижте във видеото:


Гардероб водеща:


Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS