Автор
Радина Василева

Код здраве: Полезни съвети срещу подсичане при бебета и малки деца

Да бъдеш родител е може би най-големият дар на света. Освен много радост, той носи и много отговорност, безсънни нощи и притеснения. Всеизвестен е фактът, че стресът от майката се предава и на детето й. Затова в днешния епизод на „Код здраве“ ще се опитаме да подготвим психически бъдещите майки или да успокоим наскоро родилите за един от най-често срещаните проблеми при децата от 6 до 24-месечна възраст – подсичането.

Полезни съвети за раздразнението на детската кожа ще ни даде д-р Йорданка Симеонова, която е специалист по Обща Медицина и Хранене и диететика. Работи с деца и възрастни като общопрактикуващ лекар в 14 ДКЦ в София и има богат опит в работата с деца и новородени. Като диетолог прави консултации и изготвя индивидуални хранителни диетични режими.



Д-р Симеонова, какво представлява подсичането при децата и какви са първите симптоми?
- Подсичането е най-честият проблем при децата във възрастта, налагаща носенето на пелени. Най-често се среща в първите 12 месеца и се изразява със зачервяване на кожата – т.нар. лезии. Бебето е неспокойно, тревожно, има лош сън и майката може при пипане на кожата да установи повишена температура на мястото на поражението, където всъщност е подсичането.

Какво го причинява и каква е превенцията?
- Бебешката кожа е много фина, нежна, има по-високо ph. Когато е в непрекъснат контакт с памперса и екскрементите това води до триене, което може да доведе до нарушение на баланса и от там се получава раздразнение. Какво трябва да правим – да спазваме хигиена в няколко стъпки – да сменяме памперса, да мием бебето, да използваме защитни кремове.

Преди всяка смяна на памперса ли трябва да се почиства бебешката кожа с вода, или вместо това могат да се използват мокри кърпички - нещо, което майките често правят?
- Категорично всеки път трябва кожата да бъде почистена под течаща вода или с памучен тампон и топла вода. Категорично, винаги. Ако сме навън, в парка, на гости, пътуваме някъде, можем да използваме кърпички, но те трябва да не са ароматизирани и да са без алкохол. След това добре подсушаваме кожата и нанасяме въпросния крем, който защитава бебешката кожа.



Ако не се вземат адекватни мерки навреме в какво може да прерасне едно подсичане?
- Ако има леко раздразнение на кожата, майката трябва да обърне внимание на хигиената и на предпазния крем. Ако в рамките на 3-4 дни няма повлияване, а разрастване на поражението, по-силно зачервяване на кожата или тя започва да сълзи и бебето става още по-неспокойно, е добре да се потърси лекар, защото е твърде вероятно да се е насложила инфекция, която изисква допълнителни грижи.

Преди да се стигне до лекар и нещата да се задълбочат какво могат да направят майките за детето си вкъщи?

- Много лесни три стъпки – първо - смяна на памперса редовно, второ – почистване на кожата с топла вода и добро подсушаване и трето – нанасяне на защитен крем, какъвто е Bepanthen Унгвент например.



Схващането, че кремовете срещу подсичане трябва да се използват при вече възникнало такова, е грешно. Напротив, те действат чудесно като превантивна мярка. Колко често обаче трябва да се нанасят и в кои зони?
- Кремовете предпазват образуването на подсичане. В такъв случай е ясно, че трябва при всяка смяна на памперса да се нанасят върху кожата.

Единствената дреха, която е 24/7 върху бебчето, е памперсът. Какви рискове крият неподходящите пелени и за какво да следят майките?

- Памперсът трябва да бъде точния размер за детето, не трябва да бъде по-малък, защото в противен случай той прилепва плътно по кожата на тялото и тя не може да се аерира добре, задържа се повече влага и триенето се увеличава, съответно и възпалителните процеси, които могат да достигнат до кожата. Друг проблем, който може да се наблюдава, е свързан с ароматизираните памперси. Всички ароматизатори са силен алерген и затова не се препоръчват ароматизирани памперси, кърпички, перилни препарати. Както казах, трябва да се прави редовна смяна на памперса. Всеки памперс е добър, ако е чист. Защото мокрият прогизва, създава условия за развитие на бактерии и освен раздразнената кожата може да се предизвика сериозна инфекция.



Претоплянето на бебето що се касае до подходяща температура в помещението, в което е, както и слагането на твърде много дрехи, влошават проблемите, свързани с подсичането. Каква трябва да е температурата и с колко ката да е облечено детето вкъщи, както и когато е навън, сега през зимата?
- Детето е добре да се отглежда при стайна температура 20-22 градуса, защото в противен случай когато се изкара навън на 5-6 градуса разликата в температурата ще е много голяма и то ще изпита голям стрес. Когато бебето спи температурата трябва да бъде 2 градуса по-ниска, защото ние спим облечени и със завивка и не е нужно да поддържаме висока температура.
Как трябва да е облечено бебето – правилото е един кат повече от майката. Най-добре е да има боди, едно по плътно гащеризонче и ако се извежда от стая в стая, ако температурата в апартамента не е равномерна – да има и елече. Добре е зимата да носи чорапки, шапчица и ръкавички, за да се поддържа нормална температура във всички краища на тялото. Ако извеждаме детето така облечено се слага в един чувал, който е подходящ за разходки навън или в т.нар. космонавтчета. Не е нужно да се използват много плътни завивки, които да го претоплят, защото претоплянето също може да провокира проблемът, който коментираме сега.

Какво да правят родителите за правилна грижа за кожата на бебетата и малките деца?
- Много е лесно. Първо често да сменят памперса в рамките на 2-3 часа или ако има скорошно изхождане – максимално бързо. Второ – да почистват кожата с топла вода, а в екстремни ситуации – с кърпички, които не са ароматизирани и на финала – да слагат защитен крем, който може да бъде Bepanthen Унгвент. Той има две функции – защитава кожата отвън и отвътре. Той образува фин слой, който предпазва кожата от екскрементите, които са в памперса и помага отвътре да има добра защита – кожата е мека, гладка, влажна и бебето се чувства добре. И е чудесен за превенция, а не само за употреба, когато детето вече е подсечено. Така че добра хигиена решава нашия проблем!

*В предаването има продуктово позициониране


Вижте целия разговор във видеото:



Гардероб водеща:




Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в

iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

(в материала има продуктово позициониране)