Автор
Радина Василева

Код здраве: Присъда ли е хемофилията в 21 век

Днешният епизод на „Код здраве” посвещаваме на едно рядко генетично заболяване, при което е на лице затруднено кръвосъсирване. То засяга 1 на 10 000, като 450 000 души по света живеят с него, а 60 на сто от тях са с намалена подвижност. Причинява се от липсата на някои от факторите на кръвосъсирването и спрямо това се определят два типа - Хемофилия А, когато липсва Фактор 8 и Хемофилия Б – когато липсва Фактор 9 от кръвосъсирването. В страната ни с хемофилия живеят 600-700 души, 100 от които са деца.

През април 2021 г. Българската Асоциация по Хемофилия организира за 7-ма поредна година информационна кампания под надслов „Движим се заедно с промяната!“ по повод Световния Ден на заболяването - 17 април. Какъв е животът с хемофилия, какви са терапевтичните подходи и в крайна сметка присъда ли е животът с тази диагноза – по всички тези и още важни въпроси Радина Василева разговаря с д-р Тихомир Живков, който е лекар-специализант по клинична хематология в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Основната клинична проява са кръвоизливите, които са с различна тежест. Много характерно проявление при болните с тежката форма, са кръвоизливите, които засягат големите стави, мускулите, гастроинтестиналния тракт. При леките форми основната проява е кръвозагуба в резултат от операция или травма, като при тях кръвоизливите не са спонтанни. „Важно е да подчертаем, че хемофилията не е заразна, а е вродено заболяване, предаващо се от майката на сина, като рядко може да се появи без този фактор. Съвременната терапия е заместителна – хората с хемофилия си набавят липсващият фактор на кръвосъсирването венозно – по 2-3 пъти седмично при профилактика или само когато се появи кръвоизлив. Има много добри постижения по отношение на терапията последните години – създават се нови препарати, при които се сменя и начинът на приложение. Като връх в терапевтичните възможности е генната терапия, при която се добавя ген в организма на болния, който започва да произвежда фактора, който липсва. Имаме такъв пациент при нас, който дава много добри резултати. Само бъдещето ще покаже ще стигнем ли до момента, в който да кажем, че заболяването е излекувано”, споделя младата надежда на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.
Д-р Живков е категоричен, че жените, които са носители на хемофилия, могат да станат майки, но преди да предприемат тези опити препоръчва да се посъветват със специалист.

Още полезни съвети и информация за заболяването ще намерите във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:


Д-р Тихомир Живков е лекар – специализант по клинична хематология. Завършил е Медицинския Университет – Варна през 2015г. От началото на 2016г. работи и специализира в СБАЛХЗ, гр. София, а от ноември 2016г е част от „Експертен център по коагулопатии и редки анемии“ към СБАЛХЗ. Член е на Българското медицинско сдружение по хематология. Участва в симпозиуми и конгреси в България и чужбина. От миналата година д-р Тихомир Живков е асистент по Клинична хематология.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS