Код здраве с д-р Пашкулев: Как да постигнем хормонален баланс на всяка възраст с натурални съставки?

Да бъдеш жена е един от най-прекрасните дарове на живота. Заедно с него обаче идват и много отговорности, както и големите очаквания. Несъмнено женското здраве изисква специфично внимание и грижи, защото, за разлика от мъжете, дамите се сблъскват с повече хормонални промени - през почти всички етапи от живота си. Тези промени влияят както на физическото, така и на емоционалното състояние.

Една от най-честите причини за женските проблеми са недостигът на прогестерон и прекомерното количество ксеноестрогени, тъй като доброто женско хормонално здраве зависи от баланса между естроген и прогестерон.

Оказва се, че хормоналното лечение, до което жените често прибягват при настъпил проблем, е повече от вредно. Затова в днешния епизод ще проследим темата как можем да постигнем хормонален баланс с натурални съставки. Ще го направим с д-р Димитър Пашкулев, който активно прилага богатството на билките в своите лечебни методи и практика. Ето какво ни сподели той по темата:




Д-р Пашкулев, живеем във век на изкуствени хормони – оцветители, парабени, пестициди. Всички те съдържат т. нар. ксеноестрогени. Как това се отразява на женския организъм?

- Женският организъм е гениално устроен в своята саморегулация. Но, въпреки това, когато прекаляваме с нездравословния начин на живот и с различни токсини, възникват проблеми. Конкретно - за ксеноестрогените, те се съдържат повсеместно (във връзка с пластмаси, с пестициди и неестествени съставки в храните) и е много трудно да се избавим от тях. Те имитират хормоните, които са нормални за жената – обикновените естрогени, свързвайки се със съответните рецептори, и оттам създават проблеми като нарушения в цикъла и други хормонални оплаквания. Дори могат да доведат до някои образувания.

Можем ли по някакъв начин да повлияем на този процес и как?

- Има различни начини, като продукти, които са за директна консумация или втриване в кожата. Но още по-безопасен механизъм е организмът сам да се саморегулира. Някои билкови екстракти като Агнус кастус действат в тази посока. Тази билка е една от най-добре проучените откъм нейното сигурно и безопасно действие. А концентрираният екстракт осигурява това, което невинаги може да се усвои при обикновен прием на билката като чай.

В Германия билката Агнус кастус се влага в лекарства и се дава от първия цикъл, приема се през целия живот на жената. Бихте ли ни споделили малко повече за състава на Лейди Хармония и как той допринася за женския хормонален баланс?

- Като основна билка в състава на Лейди Хармония Агнус кастус действително има широкоспектърно действие. Тя регулира женската хормонална система, която знаем, че е свързана с доброто състояние на нервната система, кожата, костите, тъй като всичко в организма е свързано. Билката може да се приема както от млади момичета, така и от дами, които навлизат в периода на климактериума. За да се подпомогне комплексното действие, в продукта са включени и други важни съставки. Например, концентрираният екстракт от гроздово семе прави кръвта по-протекаема и предотвратява запушване на кръвоносните съдове. Азиатската центела пък подобрява микроциркулацията, от която зависи и състоянието на кожата, и която има връзка с предпазване от така наречения целулит. А за по-доброто състояние на кожата, косата и ноктите идва на помощ билката репей. Освен тези натурални съставки имаме и две природосъобразни добавки - витамин Д3 от лишеи и селен от мая, които водят до подобряване на здравето и удължаване на годините, в които жената изглежда по-млада.




Какви са симптомите за прием на Лейди Хармония и на какво се дължи комплексното действие на този продукт?

- Лейди Хармония е един широкоспектърен продукт. Жените, които имат цикъл, могат да го вземат редовно. Препоръчва се за продължителен прием при тези, които имат отклонения като обилен, болезнен и нередовен цикъл, както и общи оплаквания. При много жени се наблюдава изнервяне, наддаване в теглото, напрежение в гърдите - всички тези симптоми могат да бъдат преборени чрез приема на продукта. При климактериум благодарение на Лейди Хармония може да се постигне облекчаване на топлите вълни, сухотата на кожата и лигавиците. Много е важно всички тези неща да бъдат подобрени по естествен път.

С наближаването на летния сезон идеята за перфектното тяло става все по-популярна и желана. Могат ли билките, съдържащи се в Лейди хармония, да ни помогнат в борбата с нежеланата „портокалова кожа“, по-позната като целулит?

- Да, определено. Това, което виждаме в кожата е отражение на процесите в целия организъм и приемайки комплекса от всички тези натурални съставки, можем да подобрим начина, по който изглеждаме, както и обмяната на веществата. А това води до едно цялостно интегрално въздействие.

Следете следващите ни епизоди, а ако има тема, която представлява интерес за Вас и искате да я обсъдим със специалист, не се колебайте да ни пишете на kodzdrave@woman.bg.

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Димитър Пашкулев е завършил Медицина, със специалност вътрешни болести, паралелно с което се е занимавал с неконвенционални методи за здраве и усъвършенстване. От началото на 90-те години на миналия век съставя цялостни природолечебни програми. В тях се включват индивидуално подходящи и домашно изпълними елементи от диетологията и хранителните добавки, фитотерапията, достъпни физикални и психорегулиращи техники и др. Доктор Пашкулев а автор на десетки трудове, посветени на здравето. Той е и консултант на фирми в изработката на природни продукти за вътрешна и външна употреба.