Автор
Радина Василева

Код здраве: Смяната на сезона налага нова грижата за лицето

Също както растителността променя облика си с настъпването на есента, така и кожата на лицето ни претърпява промени, макар и не така видими с просто око. През лятото слънцето и полезните вещества, с които ни снабдява то, стига да използваме правилната слънцезащита, кара кожата ни да се изчисти от акне, запушени пори, всякакъв вид пъпки. Кремовете и серумите през този период са леки и ефирни. С понижаването на температурите и повишаване замърсяването на въздуха обаче не можем да си позволи да останем на същия режим. Просто защото той вече няма да е достатъчен да ни предпази и да съхрани млада и сияйна кожата ни.

Раздразнена кожа, по-лесно поддаваща се на възпаления, усещане за сухота, сърбеж, зачервяване... всичко това са признаци на сухата кожа, чиято бариера срещу външните фактори е нарушена.
За да не се стига дотам има модерни методи за почистване и поддържане на лицето, както и някои основни правила, които да спазваме сами. За всичко това разяснява д-р Инес Накшо - лекар-специализант по Дерматология и Венерология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в днешния епизод на „Код здраве” с водеща Радина Василева.

„Есента за нас, дерматолозите, е възможно най-подходящият период от годината, в който можем да извършваме по-агресивни методи за премахване на горния мъртъв слой епидермис, който се е натрупал през лятото. Защото именно през есента започват отново да се появяват пигментациите, атипичната кожа, псориазисът и всякакъв вид акне. Затова на помощ ни идват лазерни процедури, по-дълбоки пилинги, както и по-плътни кремове. Както професионалната грижа, така и ежедневната ни рутина, трябва да понесат промени – от по-леките кремове да преминем към тези с по-плътна структура, за да възстановим отново защитните сили на кожата на лицето срещу по-ниските температури и по-сухия въздух”, коментира д-р Накшо. Какво точно трябва да съдържат те, какво да правим, ако акнето или проблемите с кожата ни отново се завърнат и на кои храни да наблегнем за сияйна кожа – вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:


Д-р Инес Накшо е лекар в болница Лозенец и лекар-специализант по Дерматология и Венерология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Взимала е участие в множество международни форуми както у нас, така и в чужбина. В своята практика се е срещала с редки клинични случай и е имала възможността да ги презентира в национални и световни научни конгреси. Основните теми, по които работи са превенция и грижа на кожата от кожни и венерически болести и естетична дерматология.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS