Код здраве: Съветите на логопеда при късно проговаряне на детето

10 септември 2021 | 17:30
15994
2
2

В „Код здраве” обръщаме поглед върху едни от най-бурните години по отношение на развитието на един човек – от нула до три. Ранното детство е периодът, в който малкият човек опознава света и започва да се превръща в активна част от него. За всичко това ключова роля има и развитието на езика и говора му. Едно от големите вълнения на родителите е коя ще е първата му думичка – мама или тате. Но какво да направят те, ако тя така и не настъпва, или цялостната реч на детето е силно затруднена. За това кога е нормално детето да проговори, какви са причините, ако това стане късно и кога става дума за аномалия или нужда от малко повече търпение от страна на родителите, обяснява логопедът Диана Лепоева.

„Всяко дете се развива със самостоятелен темп. Но все пак първите думички се очакват около 1-годишна възраст, като най-често те са срички или части от думи, с които се назовават предметите наоколо. Двусловните изкази започват от годинка и половина-две, когато малчуганът започва да се изразява по-добре. Но има тенденция децата да проговарят все по-късно”, казва Диана.

На първо място като причина тя посочва липсата на общуване от страна на родителя към детето - „Тази тенденция се наблюдава все по-често и е свързана и с прекомерното използване на екрани”. По думите ѝ родителите много често допускат и грешката да говорят на детето си на „бебешки език” и препоръчва от съвсем ранна възраст на него да се предоставят адекватните модели на говорене. „Ако то използва биберон-залъгалка или пие посредством биберон след 2-3-годишна възраст, както и бива хранено продължително с пюрирана храна, на практика на детето не му се позволява да развива мускулите, отговорни за говора”, категорична е Диана.

Какъв специалист трябва да посетят родителите на деца, чието речево развитие изостава, кога за първи път да се отиде на логопед, ако малчуганът не може да изговаря определени звукове, както и какъв е съветът на Диана Лепоева за това как подрастващите да се стимулират за по-бързо и адекватно говорене, вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Диана Лепоева е магистър логопед от Софийски университет "Св. Климент Охридски". Преминала е допълнителни обучения за работа по Монтесори метод за деца със СОП и развитие на фонологичното осъзнаване при децата. Преди да се насочи към работата си с тях, работи 12 г. в ИТ бранша като консултант в сферата на бизнес софтуера. Децата обаче са това, което истински я вълнува и завършва "Логопедия". От 3 г. развива частна логопедична практика, където работи с малчугани над 2-годишна възраст. Привърженик е на ранната логопедична терапия с цел превенция и ранна диагностика на езикови и говорни нарушения.

Woman.bg

Сайтът за истинската жена

Коментари

2
  14 септември 2021 | 19:44 отговор
 

 
1
  11 септември 2021 | 12:59 отговор
 

 

Добави Коментар