Автор
Радина Василева

Код здраве: Съветите на пулмолога д-р Александрова при среща с Ковид-19

От началото на ноември всеки ден чуваме по новините за все повече и повече заразени с Ковид-19 българи. Расте броят и на загубилите битката с болестта. Джипитата ни „преглеждат” по телефона, а в аптеките често не случваме на нужните антибиотици. Своевременното отзоваване на Спешна помощ е силно затруднено, защото екипите са малко и преуморени. Не по-малко предизвикателство се оказва и приемът в болница.

Хаосът е голям, паниката – още повече. „В тези ситуации хората трябва да знаят какво да правят – от първия симптом чак докато са напълно здрави отново” – това споделя с Радина Василева в предварителния им разговор днешният гост на „Код здраве” – пулмологът с дългогодишна практика д-р Радка Александрова.

Тя разяснява как действа вирусът - първо попада в горните дихателни пътища, появяват се първите оплаквания. Как точно ще протече като тежест, най-често зависи от имунитета на всеки. „Младите пациентите наистина преживяват по-лесно тази ужасна инфекция, докато при възрастните, особено ако имат и хронични заболявания, се получават усложнения и пневмонии. Но и при младите, ако се стигне до пневмония, то тя е тежко протичаща и с изменения на белите дробове, които бавно отминават”, споделя наблюденията си специалистът.

По думите ѝ заболяването започва по-леко и по-бавно в сравнение с обикновените вирусни инфекции – в началото с по-лека температура, рядко с хрема. „По-скоро става дума за отпадналост, болки в мускулите, температура, понякога липса на обоняние. След като започнат медикаментозно лечение, болните започват да се чувстват значително по-добре. Към 7-10 ден обаче не е изключено рязко влошаване, с висока температура, която не се повлиява от антипиретиците и пневмонията е на лице. Първите признаци на задух вече говорят за настъпването на усложнения. Това може да се уточни най-вече с рентгенова снимка или при нужда – със скенер”, разяснява д-р Александрова.

Кога е необходимо да включим антибиотик към терапията си, има ли нещо, което е по нашите сили, така че да сведем до минимум развитието на пневмония, от колко градуса нагоре трябва да приемаме лекарства за понижаване на телесната температура, както и още важни съвети, вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Радка Александрова е доктор по медицинските науки, със специалност Пулмология и фтизиатрия. Била е завеждащ Белодробното отделение в СБАЛПФЗ - Белодробна болница - София област. От 20 години работи в ДКЦ 7 в столицата, като към момента практикува и в МЦ Европейска кардиология-София.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:

iTunes

Spotify

Google Podcasts

Soundcloud

Overcast

Castbox

Pocket Casts

Както и през RSS

През декември раздаваме страхотни награди. Как да участвате, вижте тук.