Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: Вирусните инфекции в горните дихателни пътища

08 октомври 2021 | 13:19
24399
0

Със смяната на сезоните и понижаването на температурите навън дойде и времето на течащия нос, болките в гърлото и тялото, повишената температура. Всичко това, освен дискомфорт и притеснения, води до невъзможност да работим и да се грижим за семейството си поне за седмица. Сега, когато сме в ковид пандемия, всяко едно неразположение е още по-притеснително, а нуждата да сме отговорни към собственото си здраве, за да предпазим и околните – още по-голяма.

Като се замислите едни от най-рисковите места, на които може да се заразим с вирус, са тези, които всеки ден използваме – на път за работа, ако сме с градски транспорт, в офиса, в детската градина или училището, ако имаме дете, при излизане на заведение или при елементарно посещение на магазина.Днес в „Код здраве” на гости ни е УНГ специалистът доц. Александър Райнов, който внася повече яснота около същността и поведението на вирусите, както и по какъв начин бихме могли да се предпазим от тях.

Още в началото на разговора доцентът повдига завесата зад понятието „настинка”, за което обикновеният човек най-често вярва, че се дължи на простуда – влажна коса преди излизане, студени крака, недостатъчно дебело облекло и куп други. Да, но всъщност всеки от тези фактори може да бъде придружаващ, но не и основен, за състоянието, което наричаме настинка. „Тя е събирателно понятие на голяма група вирусни заболявания, които причиняват възпалителни заболявания на горните и долните дихателни пътища. Настинката всъщност не е резултат на неблагоприятните климатични промени, те са само предпоставка, а всъщност причинителят е вирусът”, подчертава доц. Райнов.Едни от най-често срещаните причинители на вирусни инфекции в горните дихателни пътища са риновирусите, които са отговорни за около половината от всички възникващи вирусни инфекции. На второ място е процентът на коронавирусите, които са цяла палитра от седем коронавирусни причинители, два от които са сред основни причинители на вирусни инфекции в ГДП (горни дихателни пътища). Трети са грипните вируси, следват респираторно сенциалните, парагрипните, човешкият метапневмовирус и на последно място по-честота са аденовирусите. Всички те имат своите особености и вирусните инфекции, които предизвикват се включват в събирателното понятие „настинка”.

Но какво представлява самият вирус? Той се съдържа в миниатюрни капчици, които прелитат до 12 м разстояние - повече от дължината на доста автобуси, например. Как тогава да се предпазим от тях, когато при нормалното си ежедневно общуване с други хора не поддържаме дистанция от 12 м? Отговорът на специалиста: „Посредством индивидуални защитни средства, спазване на дистанция и използването на различни методи за дезинфекция”.
В зависимост от вида си и степента на защита, маските могат да ни осигурят бариера от близо 100% от вирусните частици. Но хората, които имат деца, знаят, че този метод при малките не върши работа. „При децата използването на бариерни средства различни от маските са добра алтернатива. Има един такъв интересен продукт на пазара - ViruProtect STADA , който е комбинация от глицерол и трипсин. Глицеролът образно казано улавя вирусните частици, а трипсинът разрушава протеиновата им обвивка и осуетява прикрепването им към клетките на човешкия организъм. Глицеролът образува защитна бариера върху лигавицата на гърлото и осигурява предпазването на организма от размножаване на вирусите в човешкия организъм. Спреят за уста може да се прилага често – до 6 пъти дневно по 2 впръсквания в гърлото. Освен, че има ефективност по отношение на предпазване, може да се прилага и при една вече разгърната симптоматика, като намалява нейната тежест. Така че ViruProtect STADA  е от ползва не само за малкитено и за възрастните. Ефективността му е оценена спрямо различните вируси – респираторно сенцитиални, инфлуенца, риновируси, параинфлуенца и аденовирусните – всички те, влизащи под шапката „настинка”. Препаратът може да се прилага при деца от 4-годишна възраст и в моментите, когато са в рискови контакти, например при посещение на детски градини и училища. А така също и при първи симптоми на вирусна инфекция в горните дихателни пътища, ползите са по-кратко преболедуване и по-лека симптоматика. „Попадна ми едно клинично проучване в in vitro условия, което показва висока ефективност на препарата и срещу самия коронавирус – SARS CoV-2”, отбелязва с надежда УНГ специалистът.


Какви са ползите от употребата на препарата ViruProtect STADA  и до какво би могла да доведе една недобре излекувана вирусна инфекция в дългосрочен аспект, както и още ценни съвети от доц. Райнов ще откриете във видеото!

 Кой е днешният ни гост накратко:
Доц. Райнов завършва медицина в Медицинския университет в София с отличие и Хипократов златен медал през 1996 г. Специализира оториноларингология към УНГ
катедрата на МУ-София, МБАЛ “Царица Йоанна”, а от 2001 до 2003 г. е на стаж към катедрата по отоларингология в Университета Аджу, Сувон, Южна Корея.
Доц. Александър Райнов е специалист по оториноларингология и ръководител на отделението по УНГ в катедрата по хирургични болести на Университетска болница „Лозенец” към Медицински факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. От 2019 г. стартира индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по Ушни, носни и гърлени болести към болница „Зора‘.

(в материала има продуктово позициониране)