В седемдесетия епизод на „Код здраве” Радина Василева разговаря със специалиста по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” д-р Явор Пукалски за изкривяването на гръбнака, познато още като сколиоза.

Ако не става дума за генетични особености, заболявания или друг тип здравословни проблеми, тя се появява като резултат от недостатъчно укрепналата мускулатура, типична за годините на растеж при децата. Най-често се проявява при тийнейджърите, но добрата новина е, че ако се открие навреме, рехабилитацията и упражненията могат да я коригират и да се избегне операция.
„Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб в няколко различни равнини под формата на буквата S или С.

Има различни видове – едните се дължат на проблеми в развитието или в разделянето на прешлените по време на вътреутробното развитие на плода, втори са свързани с други заболявания като мускулни дистрофии или детска церебрална парализа, трети са свързани с общ синдром. Над 70 на сто от децата, които идват при нас, са с идиопатична сколиоза, за която не се знае какво я причинява“, разяснява специалистът от болница „Пирогов“.

По думите му рядко самите деца изпитват някакъв дискомфорт, по-често техните родители забелязват първите симптоми на изменения в стойката им. „Всеки момент, в който имаме съмнение за подобно изменение на детето си, трябва да се потърси помощ, защото хваната навреме, сколиозата може да бъде овладяна“, призовава д-р Пукалски.

По отношение на опасенията на повечето родители дали неправилната стойка на чина може да доведе до сколиоза, специалистът успокоява, че това е малко вероятно: „Само по себе си прегърбването води до засилване на т.нар. кифоза на гръбначния стълб и попада в графата „лоша стойка“. Въпреки това, ако е възможно, за децата се препоръчва да стоят с гръб, изправен така, че да образува 90 градуса спрямо стола, на който стоят“.
Профилактиката на гръбначните изкривявания е ключова, като най-вече включва спорт. Класиката в жанра е плуването, което развива симетрично цялата мускулатура, дишането и сърдечно-съдовата система. Д-р Пукалски е категоричен, че упражненията по физическо в училище далеч не са достатъчни и препоръчва в допълнение поне три часа плуване седмично.
При вече установена сколиоза лечението се определя от степента на деформация на гръбначния стълб и може да включва различни упражнения, носене на корсети, а при изкривявания от над 40-45% вече се обсъжда и оперативна намеса.

Повече подробности по темата, както и какво е влиянието на раниците като рисков фактор, колко е препоръчително да тежат те и кои са децата, които са в рискови групи – вижте в следващото видео.

Кой е днешният ни гост накратко:


Д-р Явор Пукалски завършва МУ – София през 2011 г. и още на следващата година започва работа в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”.
През 2013 г. започва да специализира ортопедия и травматология , а от 2015 г. вече е и асистент по ортопедия и травматология към УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Преминал курсове и специализации в България, Швейцария, Турция, Великобритания и Гърция. Има над 20 публикации и участия в български и международни форуми. Член е на БОТА и на AO.


Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в

iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS