Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: Възстановяване на тялото и ума с метода Ти-Тап

21 май 2021 | 17:44
17555
0
0

Емоциите имат силата да ни разболяват, както и да ни помогнат да се изцелим. Емоционалният баланс е един от ключовите елементи на щастливия и пълноценен живот. Колкото по-рано осъзнаем, че умът влияе на тялото, а и ние като личности – на ума си, толкова по-бързо и ефективно бихме могли да бъдем пътеводител на начина, по който двете системи функционират.
Затова в епизод 105 на предаването „Код здраве” Радина Василева се среща с Гергана Радович - холистичен терапевт, специалист по съня, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор.

Добра храна и спорт са необходими фактори, ако искаме да сме здрави, но като цяло не са достатъчни, ако психиката ни наистина има нужда от помощ. Това, което уча хората, които отиват при Гери или участват в лекциите и семинарите й, е, че умът има част, на която съзнателно можем да въздействаме. „Ние можем да постигнем някои неща съзнателно, но много повече можем да постигнем несъзнавайки. Ако не се фокусираме върху това какво искаме, а върху това, което не искаме, в крайна сметка ще получим това, което не искаме. Когато умът казва „не искам да съм болен”, до подсъзнателната част стига „болен”. Затова трябва да задаваме правилно желанията си на тази невероятна машина, каквато е нашият ум”, категорична е Гергана.Когато говорим за емоционален дисбаланс, една от много важните подсказки, че го имаме, са бързите смени на настроенията, необясними настроения или постоянно лошо настроение и намирането на негативен оттенък на всичко, което ни се случва. Безсънието, трудното заспиване или събуждането често вечер за повече от месец-два, са друга ясна индикация, че има проблем с психиката ни. Едното от основните неща, което страда при липсата на качествен сън, е чувството ни за хумур и осъзнаването на действителността.

„Откъде да започнем, за да подобрим ситуацията – винаги съветвам да се обърне внимание първо на качеството на съня. Той е най-лесното и достъпно нещо, което всеки може да осигури на себе си, но трябва да го пожелае. Именно тук на помощ идва методът Ти-Тап. Той осъществява връзка между ума и тялото, макар че е просто гимнастика, на пръв поглед. Той използва различни условия, които помагат на тялото да влезе във физически, хормонален и психически баланс”, разяснява Гергана.

Американският метод, който тя преподава от близо 10 години, по думите й, е подходящ за всеки. Той не изисква нищо друго, освен желание у човека да тренира. Разбира се, има и своите правила, като например - големите стави на тялото да са линейно подравнени, както и когато правим упражненията да се фокусираме върху това, което вършим в момента, работейки със собствената сила на тялото си.

Ти-Тап изгражда плътността на костите, поради което, след консултация с лекар, той успешно може да се прилага от хора, страдащи от проблеми с опорно-двигателната система. Хора, страдащи от множествена склероза, автоимунни заболявания, ревматоиден артрит, болки в ставите и кръста, както и други гръбначни изкривявания могат да си помогнат, благодарение на Ти-Тап. Изключително подходящ е и за жени, които искат да забременеят, бременни са, или наскоро са родили, тъй като подобрява стойката, стяга таза, повдига тазовото дъно, подобрява състоянието на гърба, кръста, коленете, споделя единственият мастър Ти-Тап треньор извън Северна Америка в света.

За какво още помага методът, подходящ ли е за деца и хора в напреднала възраст, след колко време са на лице първите видими резултати, както и по какъв начин да получим прилив на енергия само за минута, докато сме пред компютъра в офиса – вижте във видеото!


Кой е днешният ни гост накратко:


Гергана Радович е холистичен терапевт, специалист по съня, преподавател по ТЕС и Мастер Ти-Тап треньор. Чрез създадената от нея EnePsy система помага на претоварените и стресирани жени да открият спокойствието и уверено да постигат професионалните си цели. EnePsy системата се гради върху три основни стълба: емоционален баланс, пълноценен сън и жизнен тонус. Макар всеки стълб само по себе си да е важен, Гергана вярва, че постигането на трайно физическо, психическо и емоционално здраве е възможно, само когато се обърне внимание и на трите едновременно. Има 15-годишен опит като авиационен инструктор в управление на стреса, умората и съня на летателните екипажи и други категории авиационен персонал. В работата си Гергана поставя фокус върху постигането бързи и дълготрайни резултати с малки, но редовни усилия.

Коментари

Добави Коментар