Автор
Радина Василева

Код здраве: За хроничните белодробни заболявания и Ковид-19

В днешния епизод на здравното предаване „Код здраве“ водещата Радина Василева разговаря с един от първите лекари в страната ни, който се грижи за болни от Ковид-19. От девет години д-р Николай Кючуков е част от Клиниката по пневмология и фтизиатрия при УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен, където най-напред поеха удара от коронавируса, лекувайки първите засегнати от него. „Отдаденост към пациентите и помощ и отзивчивост от колеги от цялата страна“ – така младият доктор описва първите стъпки, които той и колегите му са направили при срещата си с този нов и непознат вирус.

„Някои от пациентите ни сами искат да им включим апарат за допълнителен кислород, за да си поемат въздух и малко да си починат физически. В някои от най-тежките дни, когато болният е на механична вентилация, се налага да бъде седиран, т.е поставян под изкуствена кома, за да се даде шанс на организма му да се възстанови по-бързо“, споделя д-р Кючуков.
В една от най-рисковите групи, освен сърдечноболните, попадат и хората с хронични белодробни заболявания като астма и ХОББ например. Кои са най-честите усложнения, каква е разликата в задуха, подсказващ за наличие на коронавирусна инфекция, спрямо този на една сезонна алергия или начало на друго респираторно заболяване и верни ли са твърденията, че пушачите са по-защитени от зарязване с коронавирусна инфекция – отговорите дава д-р Кючуков във видеото:

Кой е днешният ни гост накратко:
Д-р Николай Кючуков е един от младите и отдадени лекари, които първи се срещат и борят с коронавирусната инфекция у нас. Завършва медицина в МУ-Плевен през 2011 г. с отличие. От 2011 година е лекар в Клиниката по пневмология и фтизиатрия при УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. През 2016 година защитава дисертационен труд на тема „Кислородотерапия при болни с ХОББ“, като същата година придобива и специалност по белодробни болести. Научните му интереси са в областта на Хроничната обструктивна белодробна болест, бронхиалната астма, обструктивната сънна апнея, пневмониите, белодробната фиброза, Алфа-1 антитрипсинов дефицит при пациенти с белодробни заболявания и др. Членува в научни организации в България и чужбина, сред които: Българско дружество по Белодробни болести, Европейско респираторно дружество, Американско торакално дружесто, Европейско дружество по медицина на съня.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS