Автор
Радина Василева

Код здраве: За лечебните свойства на меда и пчелните продукти

В днешния епизод на „Код здраве” Радина Василева разговаря с д-р Даниела Карабелова, която прилага холистичен подход при лечението на своите пациенти и широко използва в практиката си пчелни продукти, фитопрепарати и етерични масла за различните видове природно лечение с помощта на меда и неговите производни. Истината е, че той е не само вкусна храна и подслаждаща добавка към кафето и чая, но е и естествено лекарствено средство. В науката, която се занимава с него – апитерапията, се използват дори пчели и въобще всичко, което те изработват. Апитерапията е комплексно понятие от производните „апис“ - пчела и „терапия“ - лечение. Медът, пчелният клей, пчелното млечице, восъкът, цветният прашец и пчелната отрова са ефективни лекарствени средства, тъй като се добиват директно от растенията и носят техните полезни вещества.

„Медът е изключително пълноценна, концентрирана храна, която се усвоява на 100% от организма. Тя може да е незаменима и включвана към храната на малки и на големи. Не повече от 1% имаме истинска алергия към пчелен мед, но това не значи, че не трябва да сме внимателни в началото. Подобрява храносмилането, умственото и физическото развитие, може да е от помощ за тези, които имат затруднено храносмилане или запек, прекрасен е за неврогенезата – страхотен е по време на израстването на децата за тяхното нервно и умствено развитие. Освен това подобрява апетита на слабите и по-немощните. Съдържа над 300 вещества и над 15 ензима, които подобряват храносмилането, множество микроелементи, малко аминокиселини, много витамини. Трябва да бъде съхраняван в стъкло, емайлиран съд или глина и да е на тъмно. Именно поради тази причина, и за да сме сигурни, че полезните му свойства не са некомпрометирани, горещо препоръчвам да се снабдявате с него от директен производител”, обобщава д-р Карабелова.

Оказва се че пчелните продукти не са взаимозаменяеми. И ако медът е универсалното лекарство, то пчелният прашец може да бъде една незаменима и в пъти превъзхождаща всяка мултивитаминна и мултиминерална добавка; пчелното млечице е суерхрана, която тонизира и подмладява организма. Прополисът (познат още като клей) пък е приподният антибиотик. „В моето семейство от 20 години пием клеева тинктура ежегодно през есенно-зимния период – от септември до април, по един път на ден. По време на заболяване приемът трябва да бъде увеличен до 2-3 пъти на ден. При по-сериозни заболявания може да бъде вземан на всеки 2-3 часа, да бъде съчетаван с гаргара, да се правят инхалации, също. За възрастни препоръчвам по 15-20 капки във вода, а за децата – годините им, умножени по две, за всеки от приемите като брой капки. Спокойно може да се съчетава и с антибиотик, тъй като има данни, че потенцира действието му”, съветва д-р Карабелова.

За пчелния прашец пък д-р Карабелова твърди, че е вълшебна храна, може да замени месото заради по-добрата си усвояемост и съдържа всички незаменими аминокиселини. Има пет до седем пъти повече аминокиселини в сравнение с месото и яйцата. Съхранението му е от ключово значение, защото може да стане дори отровен при грешна грижа. „Почти навсякъде, където пазарувам, виждам, че не го съхраняват адекватно. Хората си купуват храна, която има потенциала да е изключителна, а същевременно не получават нищо от нея поради неадекватното й съхраняване. Ако се взема от дистрибутори, които са директни производители, този риск намалява, защото най-вероятно те знаят, че прашецът не трябва да се нагрява над 36 градуса при изсушаването му и трябва да бъде съхранен в хладилник. Вкъщи можем да го разтваряме във вода или мляко и да добавяме по малко мед”, обобщава днешният гост на „Код здраве”.

По думите й пчелното млечице, също като прашецът, са много подходящи за прием след изкарани заболявания, особено когато говорим за прекарани анемии, депресивни състояния, неврози. Спортистите показват по-голяма издржливост и сила, а децата – сила и способност за научаване на нови неща. „Има много опити с мишки, които подчертават и противотуморната активност на тези два пчелни продукта”, казва д-р Карабелова.

Кога и как да консумираме и съхраняваме всеки един от тези природни продукти, както и още полезни съвети вижте в следващото видео:


Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Даниела Карабелова e възпитаник на Националната Природо-математическа гимназия, завършва медицина в Медицински Университет София през 2000 г. В продължение на 13 години работи като Общо-практикуващ лекар. Преминава редица курсове и допълнителни обучения - курс по терапия с цветните есенции на д-р Бах, двугодишно обучение по „Клинична хомеопатия” към ЦОРХ – България, курсове по ароматерапия, включително сертификационен курс по Безопасност на етеричните масла към Tisserand Institute, както и редица курсове към Международната Су Джок Академия. През 2010 г. придобива специалност „Обща медицина”, а от 2015 г. е преподавател по Клинична хомеопатия към Европейската школа по клинична хомеопатия (ЕШКХ). Има инициации (2003 – 2014 г.) по Традиционно Рейки I, II и III степен, Теате и Каруна Рейки. Съавтор е на книгата „10 за всеки дом - хомеопатия и етерични масла”. В лечението на пациентите си се придържа към холистичния (цялостен) подход – лекува се болния човек , а не болния орган като търси причините за заболяването не само на физическо, но и на умствено-духовно и емоционално ниво. Освен хомеопатични лекарства и Бахови есенции, широко използва в практиката си пчелни продукти, етерични масла и фитопрепарати.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в

iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS