Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: За щитовидната жлеза и бременността

12 март 2021 | 14:47
16300
1
1

В днешния епизод на „Код здраве” ще поговорим за връзката между щитовидната жлеза и един от най-важните периоди в живота на всяка жена – бременността.

Тази малка жлеза, приличаща на пеперуда, произвежда хормони, които са от ключово значение за правилното функциониране на тялото – за растежа и развитието в детска възраст, за метаболизма, в пубертета – за физическото и психическо израстване, както и за топлопродукцията в бъдеще. Ако хормоните, които тя произвежда в системата на майката, са твърде малко или твърде много, това може да причини проблеми по отношение на зачеването и по отношение на износването на плода. Изобщо не е рядкост по време на бременността бъдещите мами да разберат за първи път, че щитовидната им жлеза не функционира правилно. Това от своя страна крие редица рискове както за тях, така и за бебето им. Други състояния пък налагат да се предприеме терапия преди първите опити за зачеване. И в двата случая е много важно да имаме добър специалист до себе си. Затова днес в студиото на „Код здраве” Радина Василева разговаря с д-р Дениз Бакалов от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Александровска”.

По отношение на състоянията, които трябва да се регулират преди първи опити за зачеване, д-р Бакалов обръща специално внимание на хипофункцията на щитовидната жлеза. При нея е нужно да се проведе консултация със специалист, който да прецени необходимостта от заместващо лечение на хормоните на щитовидната жлеза, те да се овладеят и поддържат в нормални стойности за определен период от време и чак тогава може безопасно да се пристъпи към зачеване. В противен случай майката е застрашена от прееклампсия, преждевременно раждане и други усложнения. А всяко преждевременно раждане крие риск от недостатъчно развитие на плода както физически, така и психически.

Съвременните гайдлайни не препоръчват всички жени, които планират забременяване, да изследват щитовидната си жлеза предварително. Това е важно да направят тези от тях, които имат фамилна обремененост, живеят в региони, в които има или е имало йоден дефицит; при прием на медикаементи - антидепресанти, някои лекарства за сърдечно-съдовата система, както и при външни фактори като хронично излагане на йонизираща радиация.

Ако не се реализира бременност в рамките на 6 до 12 месеца, дори без някой от тези фактори да е налице, д-р Бакалов препоръчва също да се посети специалист ендокринолог, независимо дали става дума за естествено или инвитро зачеване.

Друго алармиращо състояние е хиперфункцията на щитовидната жлеза. Тя може да се дължи на две основни групи заболявания – автоимунните като Базедовата болест, или Автоимунния тиреоидит на Хашимото с фаза хиперфункция. Втората група е на автономните заболявания, при които възлите на щитовидната жлеза свръхпродуцират хормони. Тези състояния биха могли да причинят нарушения в менструалния цикъл, овулацията и съответно да доведат до стерилитет. Хиперфункцията на щитовидната жлеза изисква лечение, което трае около 24 месеца. Ако за това време не се достигне до ремисия, е редно да се прецени дали пациентът трябва да премине към оперативно лечение, или ще продължи с медикаментозното, с промяна на терапията и дозите. „Проблемът с хиперфункцията трябва да бъде решен още преди първите опити за бебе”, категоричен е д-р Бакалов.

При вече установена бременност и диагностицирано заболяване на щитовидната жлеза посещенията при ендокринолог трябва да са, както следва: в първия триместър по веднъж на всеки 4 седмици, а във втория и третия – по веднъж на всеки 6 до 8 седмици.

„Много жени раждат съвсем нормални, здрави деца, които нямат никакви отклонения в психичното, нервното развитие, израстването, сърдечно-съдовата система. Провеждането на лечение по време на бременността не е рисково. Най-важното, което трябва да се запомни от дамите, които се лекуват по време на бременността, е, че трябва периодично да се изследват и при най-малка промяна в състоянието си – в артериалното налягане, отточен синдром, получаване на белтък в урината или рязка промяна на теглото, трябва да направят извънредна консултация с ендокринолог. Той ще ги насочи за нови изследвания на нивата на хормоните и съответно ще направи промяна в дозировката на медикаментите, ако това е необходимо. Всичко това ендокринологът трябва да извършва в колаборация с акушер-гинеколозите”, съветва специалистът от „Александровска” болница.

Запознайте се с още от ценните съвети на д-р Дениз Бакалов във видеото над текста!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Дениз Бакалов

Д-р Дениз Бакалов е специалист ендокринолог в София с над 20 години опит. Диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хипофизни и надбъбречни нарушения, ендокринна хипертония и други хормонални и метаболитни нарушения. Д-р Бакалов е избран в проучването на Дарик радио за „Най-добрите лекари в България” в област Ендокринология и болести на обмяната. Завършва Медицински университет-Варна през 1996 г. Своите специалности Вътрешни болести и Ендокринология и болести на обмяната придобива през 2002 г. и 2006 г. Член е на Български лекарски съюз, Българско дружество по ендокринология, Европейска асоциация за изучаване на диабета (EASD), Международна фондация за остеопороза (IOF), Американска диабетна асоциация (ADA), Специализирания съвет по реклама и Комисия по имунологични лекарствени средства към ИАЛ.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

Коментари

1
  12 март 2021 | 23:40 отговор
 

 

Добави Коментар