Автор
Радина Василева

Код здраве: За страха от разболяване като хипохондрия

Сигурно неведнъж ви се е случвало да изпитвате страх от това да не се разболеете, или пък да се вглеждате в тялото си толкова много, че сами да си предизвикате неразположение. В периода, в който светът се намира в момента, е още по-трудно човек да запази здрав разум и да не се превръща в хипохондрик. Но трудно далеч не означава невъзможно. Подобен тип негативни емоции директно влияят не само върху ума, но и върху тялото ни, водейки до бъг в системата дори на клетъчно ниво. В настоящия епизод на „Код здраве” Радина Василева разговаря с доктора по психология Иван Владимиров – Нав за това по какъв начин можем сами да преминем в режим за самоунищожение посредством мислите и поведението си, но и обратното – да включим този за здраве и благоденствие. Нав е категоричен, че хипохондрията не е състояние, което веднъж придобили, ще носим цял живот със себе си, а напротив. Той има редица клиенти, на които е помогнал да превъзмогнат тези страхове, превръщайки се в щастливи и благодарни индивиди. За да се случи това, е важно както самият човек, така и неговите близки, да са наясно как да се справят и да имат системен подход в овладяването на това състояние. Оказва се, че неглижирането на проблема от страна на близките, може само да го засили.

В следващото видео Нав разяснява по какъв начин да установите дали страхът се е превърнал в хипохондрия, какви техники да прилагате, с които да си помогнете, както и какво се изисква от Вас, ако Ваш близък е в подобна тежка ситуация.

Кой е днешният ни гост накратко:


Иван Владимиров – Нав има докторска степен по Психология на развитието от Университета на Лас Вегас. След 13 години в САЩ, където живее, преподава развива бизнес и пише, през 2020 г се завръща в България, за да развива образователни и културни инициативи.
В момента Нав разработва семинар за когнитивно и личностно развитие и втори за намаляване на стреса и подобряване на благоденствието.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS