България е първа по смъртност от сърдечносъдови заболявания, сочат данни на Европейската сърдечна асоциация. Два от всеки три смъртни случая у нас се дължат именно на тези болести. В разгара на лятото хората с подобни проблеми трябва да са особено внимателни и да спазват няколко прости, но ефективни съвета. В рисковата група попадат страдащи от различни хронични заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, преживелите инсулт, диабетиците, с хронични белодробни заболявания, децата до 3 години.

Днес по темата водещата на „Код здраве“ Радина Василева разговаря с д-р Васил Трайков. Той е Началник на отделението по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Завършил е медицина в МУ - София през 2000 г. с отличие. През 2010 г. придобива специалност по Кардиология от университета в гр. Сегед, Унгария. През 2011 г. е сертифициран от Европейската асоциация по аритмии като инвазивен електрофизиолог и специалист в областта на кардиостимулацията.

От края на 2016 г. е председател на Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България. Член е на Европейското кардиологично дружество, Българското кардиологично дружество, Унгарското кардиологично дружество и на Европейската асоциация по аритмии.

„Нашият организъм функционира най-добре, когато температурите са от порядъка на 18-25 градуса. Когато се надвишат тези стойности за продължително време, особено сега в жегите, се включват механизми за отделяне на топлина, за да може тялото ни да се охлажда, основно чрез изпотяването. Това води до увеличаване на обема кръв, който сърцето изпомпва. Именно там е проблемът, защото сърцето се натоварва повече и хората, които имат някакво сърдечно заболяване, са подложени на по-голям риск в сравнения с времето, когато температурата е в границите 18-25. Поради тази и други причини при някои сърдечносъдови заболявания може да се говори за сезонност. Глобалното затопляне и топлинните вълни, на които ще ставаме свидетели все по-често, ще излагат хората на по-сериозни рискове“, обяснява д-р Трайков.

По думите му в условията, в които имаме по-висока околна температура, трябва да се хидратираме адекватно. Това важи особено за хората със сърдечносъдови заболявания. Голяма част от тях приемат диуретици, които допълнително водят до дехидратация, което налага системно и адекватно хидратиране, за да не се стигне до тежки последствия.

Колко вода трябва да пием през лятото, какви ценни йони губим при изпотяване и дехидратация и до какви състояния могат да ни докарат, как да се справим в случаите, в които кръвното ни се понижи и усетим замайване, а сме навън, както и помагат ли ни кафето, колата и шоколадът в тези ситуации – вижте отговорът на всички тези въпроси във видеото:

Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.