Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: За връзката между фитохормоните и рака на гърдата

29 октомври 2021 | 13:09
15049
0
0

„Преди около 20 години всяка осма жена имаше доброкачествено образувание на гърдата – фиброаденом, а всяка шеснайсета – карцином. С днешна дата всяка осма е с карцином, а всяка четвърта - с фиброаденом. Това е огромно увеличение само за 20 години! Част от добавките за красота, по-добър тонус, при менопауза, съдържат фитохормони, които повишават риска от развитие на злокачествено образувание на гърдата“.

Стряскащите данни споделя днешният гост в предаването „Код здраве” д-р Йордан Спирдонов, специалист по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

В деня на българския лекар той беше отличен от Българския лекарски съюз за „Лекар на годината“ в категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“. Именно той изобретява приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези. Изобретението на радиологът д-р Спирдонов има и социален аспект, тъй като подпомага диагностиката в малките градове, където болниците не разполагат с ядрено-магнитен резонанс.
За всичко това и още важни въпроси Радина Василева разговаря с него в видеото по-горе:

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Йордан Спирдонов

Д-р Йордан Спирдонов, д.м., завършва Медицински университет Плевен през 1995 г. Защитава докторска дисертация на тема "Ролята на ехографията при заболявания на големите слюнчени жлези и образования в ЛЧО" през февруари 2005 г. сам, без научен ръководител, което е прецедент в медицинските среди. Участва в много семинари и курсове по медицина у нас и в чужбина и има множество публикации. Д-р Спирдонов е съавтор на "Атлас по ултразвукова диагностика", предназначен за специалисти и автор на образната част на учебник за общопрактикуващи лекари. Заедно с д-р Иво Гергов от УСБАЛ по онкология София водят курса по образна диагностика на млечните жлези на лекари с придобита специалност „Образна диагностика”. Сега усилията му са насочени към ранна диагностика на рака на млечната жлеза, включващи всички образни
методи, включително и ядрено-магнитен резонанс.

Д-р Спирдонов с наградата Лекар на годината

Коментари

Добави Коментар