Автор
Радина Василева

Код здраве: Защо е важно да бъдем кръводарители

На 14 юни отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Затова в днешния епизод на „Код здраве“ Радина Василева разговаря с д-р Мирела Рангелова, която е трансфузионен хематолог в НСБАЛХЗ относно благородния акт, с който един кръводарител може да спаси не един, а три живота.

Между 405 – 450 са милилитрите, които един мъж може да дарява до пет пъти в годината, а една жена – до четири, като интервалът е нужно да бъде два месеца. Всеки здрав човек на възраст между 18-65 години и с телесно тегло над 50 килограма може да бъде кръводарител. Разбира се, има пациенти, за които това не е позволено поради съпътстващи заболявания. Тук обаче идва ролята на лекарите, които задължително извършват преглед на доброволеца преди самия акт на кръводаряване. „Един от седем души, приети в болница, има нужда от кръв. В световен мащаб се счита, че на всеки 2 секунди един човек има нужда от преливане на кръв. Ако всеки българин дарява два пъти годишно кръв, то няма да имаме недостиг в България“, коментира д-р Рангелова.

Кои хора имат нужда от преливане на кръв – тези, които са претърпели инцидент с остра кръвозагуба, пострадалите от масивни изгаряния, всички, на които предстои оперативна или акушеро-гинекологична интервенция, в случаите на несъвместимост между майката и плода, за онкологичноболните, както и за пациенти с вродени анемии, каквито са таласемията и хемофилията. „Абсолютно никой от нас не е застрахован, че някой ден няма да има нужда именно от помощта на друг човек, който е кръводарител“, категоричен е днешният ни гост.

На всеки 2-3 седмици д-р Рангелова и колегите й правят кръвопреливания на 95 болни с таласемия, за да ги поддържат живи. Таласемичните синдроми най-общо казано се получават заради дефект в синтеза на хемоглобина и са най-често срещаните наследствени заболявания. Именно в НСБАЛХЗ преди 50 години е отворила врати първата лаборатория в България за тестване на таласемия и от тогава досега са осъществени изследвания на над 70 000 пациента.

При таласемията има тежки форми, които налагат често преливане на кръв – по два пъти в месеца, както и скрити форми, за които пациентите дори не подозират, поради липса на каквато и да било симптоматика. Затова превенцията е изключително важна за тежките хемоглобинопатии. Всички млади, които тепърва ще създават семейства, както и всички бременни в начална бременност трябва да имат предвид изследването за таласемичен ген, за да са наясно с рисковете, които той носи.

Вижте целия разговор с д-р Мирела Рангелова тук:

Кой е днешният ни гост накратко:
Д-р Мирела Рангелова е трансфузионен хематолог в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. Завършва медицина във Висшия Медицински Институт през 1996 год. От 1999 г. работи в СБАЛХЗ в направление "Таласемии и патологични хемоглобини", а през 2008 г. придобива специалност "Трансфузионна хематология".

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS