Автор
Радина Василева

Отговорите на специалиста: Бременност и раждане

В извънредната обстановка, в която всички сме принудени да стоим у дома, мнозина от нас търсят отговори на своите здравословни въпроси в интернет и във форумите, където това, което пише, невинаги е вярно. Затова ние от woman.bg, заедно с нашите верни партньори в лицето на Acibadem City Clinic болница Токуда, поставяме началото на съвместния ни социален проект “Отговорите на специалиста”.



В него ние ще задаваме вашите въпроси, а отговорите ще дават специалисти от различни направления от болница Токуда. В първия ни епизод разговаряме с акушер-гинеколога д-р Сузана Нашар по част от важните въпроси, които касаят жените в ранна и напреднала бременност.



Д-р Нашар, Какви са рисковете от Ковид-19 за бременните и за новородените?

- Много сме щастливи, че сме в тази специалност, защото се оказва, че бременните са във възможно най-малко рисковата група. При тях има повече страхове, отколкото рискове, защото обикновено тяхната възраст не е свързана с наличие на други съпътстващи заболявания. А и по принцип бременните се пазят повече, така че се надяваме да има по-малко проблеми по време на бременността. В България няма случаи на бременни жени с установен Ковид-19 вирус.

Как да се предпазим от вируси, когато трябва да внимаваме какво приемаме като добавки и медикаменти?
- От всички неясни неща около Ковид-19 наличието на имунитет е това, което има основна роля при предпазването на всички хора, не само на бременните. Ако човек се храни и живее здравословно и няма съпътстващи заболявания, то би следвало да има вроден придобит имунитет, който е в рамките на нормалното и той би трябвало да е достатъчен, за да бъде бариера за едно по тежко протичане на тази вироза.

Може ли вирусът да премине към плода?

- Тези бременни, които са били с доказан Ковид-19 трябва да знаят, че няма вертикално предаване от майката към плода. Този вирус не е доказан нито в околоплодната течност, нито в кръвта от пъпната връв, взета от плода. Смята се, че единственият случай на новородено с Ковид-19 и то 30 часа след раждането, е свързан с неспазване на хигиенните условия при кърменето и затова детето е било заразено. Тоест то не е заразено от самото раждане, нито вътреутробно. Така че децата се раждат здрави.

Когато са спрени женските консултации, какво се случва със задължителните изследвания в 11-та - 13-та гестационна седмица? Ако имаме някакви оплаквания как трябва да процедираме?

- По указанията, които са дадени за всички АГ специалисти за България, част от изследванията са задължителни и те трябва да се проведат. Първото от тях е за доказване на бременност – за да се докаже, че е вътреутробна и вътрематочна и нормално протичащата. Задължителни остават феталните морфологии в 11 - 13 седмица, както и в 20-22 седмица. Всички останали прегледи, които са необходими при жени, които са с усложнения или съпътстващи заболявания, трябва да е проведат по преценка на техния наблюдаващ акушер-гинеколог. Бременните трябва да бъдат спокойни – не ви се отказват прегледи в никакъв случай. Но ако има такива, които могат да бъдат спестени като риск от заразяване в чакалнята или при контакт, то те следва да бъдат избягвани.

Какво трябва да бъде раждането при доказан Covid-19?
- В общото неспокойствие на бременните и силното желание да се информират от интернет пространството, те остават с впечатление, че ако родят секцио ще могат да контролират повече това, което може да се случва - тоест ако сега родя планирано, защото обстановката е по-спокойна, а на по-късен етап, когато тя може да се промени. От сърце призовавам всички бременни да не се притесняват и да оставят решението как точно да родят на техния лекар. До този момент научните факти не показват предимство на цезарово сечение при жени, които са заразени с Ковид-19. Тези цезарови сечения, които са се наложили и са описани в китайските проучвания, са се наложили поради тежкото състояние на майката с цел усилията й да се намалят при самото раждане и са поради хипоксия на майката. Тоест ако родите със секцио не сте по-предпазени.

Ако настъпи момент, в който бременната жена изпитва неразположение и е притеснена за своето здравословно състояние по време на изолацията, към кого първо трябва да се обърне – към личния си лекар, към тел. 112, или?
- Ако ситуацията, която притеснява пациентката, е свързана с бременността, е добре да има директен контакт със своя акушер-гинеколог. Защото той ще може да прецени дали това притеснение е реално, има ли нужда от спешен преглед, който да се осъществи във възможно най-кратко време, или състоянието й не е спешно, или пък да бъде посъветвана как да постъпи по телефона. Моят съвет към вас, бременни, е да имате доверие на вашия акушер гинеколог и нека той бъде вашето 112.


Кой е гостът ни накратко:

Д-р Сузана Нашар, дм, акушер-гинеколог завършва медицина с отличен успех през 1994 г. в Медицински Университет - София. През 1999 г. придобива специалност „Акушерство и Гинекология” като клиничен ординатор в УАГБ „Майчин дом“. От 2000 г. е докторант към Родилна клиника на същата болница. През 2006 г. придобива образователна и научна степен „Доктор“ с тема на докторантурата „Прогноза на индукция на раждането“.
От 2007 г. е асистент в СБАЛАГ „Майчин дом”, а по-късно и главен асистент към катедра по Акушерство и гинекология на МУ- София. През 2014 г. завършва курс на обучение в магистърска програма по Обществено здраве и здравен мениджмънт във Факултет по Обществено здраве при МУ-София. Преминала е квалификационни курсове по ехография и мониториране на плода, колпоскопия и деструктивно лечение при предракови състояния на шийката на матката, гинекологична оперативна техника.