Автор
Радина Василева

За силата на жената, преборила рака два пъти: Говори Нана Гладуиш

Какво е общото между Анджелина Джоли, Кайли Миноуг и Нана Гладуш? Не е само красотата, но и силата да пребориш рака на гърдата. Именно той е на първо място при онкологичните заболявания сред жените в световен мащаб, като съставлява близо 30 на сто от тях. Според статистиката броят на заболелите се увеличил двойно само за 2018 г. Същевременно ракът на гърдата често е свързан с рак на яйчниците, който е на шесто място по онкологични заболявания сред европейките.

Днес за силата на духа разговаряме с Нана Гладуиш – „Жена на годината“ за 2018 г. и една от номинираните в наградите на woman.bg „Жена на десетилетието“ в категория „Кауза“.

На 29 май 2017 г., докато върви със семейството си към един плаж в Тел Авив, получава обаждане по телефона, което преобръща целия ѝ живот. От болницата ѝ съобщават, че трябва да се върне за допълнителни изследвания и две биопсии. „Ужасът започна отначало“, спомня си Нана. Именно тогава става ясно, че има рак на гърдата за втори път, пет години след като през 2012 г. се е сблъскала с диагнозата. Няколко месеца по-късно, без да има право на избор, Нана се сбогува с яйчниците си, тъй като лекарите установяват, че е генетично предразположена към развитие на образувание и там.

С днешна дата розовият кемпер на фондацията „Една от 8“, която Нана оглавява, обикаля цялата стана, за да провежда безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

„Откриваме и находки. Някои жени обаче се срамуват да се съблекат пред лекар, ако е мъж, и отказват да се прегледат. Това е стигма, комплекс“, алармира Нана. И не става дума само за дами на зряла възраст в по-малки населени места, но и за млади жени от столицата.

Нана не пропусна да обърне внимание и на хората, които често остават в сянка – мъжете на тези дами. „Всичко му се изсипва на него, целият страх и напрежение. Те не са подготвени, често бягат от проблема. Но един мъж, който обича жена си, ще я обича и без гърда, но той трябва да се научи, трябва да му се помогне как да свикне, как да възприеме промяната. Опитвам се да ги накарам да проумеят, че първо те трябва да разберат жена си. А за да я разбират, не е достатъчно само да я обичат. Можеш да обичаш един човек и да не го разбираш“, категорична е тв водещата. Самата тя споделя, че е преминала през този проблем с мъжа си Джон, и то не веднъж. Затова в подобни ситуации Нана призовава всички мъже да потърсят помощ в „Една от 8“ от хората, които знаят от първо лице за какво става дума.

Именно онкологичните заболявания, както и смърт на дете в семейството, са двете най-чести причини мъж да изостави жена си. „Най-доброто, което можете да направите за децата си, е да обичате майка им“, призовава Нана.

Една от последните кампании на Фондацията е „Дрехите не са боклук“. В рамките й всеки може да дари своите стари дрехи, с парите от които ще се закупят първични протези в помощ на дамите, които току-що са преминали през мастектомия. Как да се включите в нея – вижте във видеото, или се свържете с Фондация „Една от 8“ тук.