Тя е вкусна и полезна, помага ни да отслабнем и… Да, динята е много специален плод. Малцина са хората, които не обичат диня – и за щастие сега е нейният сезон! Този плод крие много тайни. Има редица полезни свойства и разновидности и е много подходящ за диета. Представяме ви десет интересни факта за динята.

Вкусна до последната коричка

Най-често динята се яде прясна. В някои страни е прието динята да се осолява и маринова, за да се хапва и през зимата. А всеядните китайци отдавна вече са се научили да я изяждат без остатък. Те изсушават и запичат семките, превръщайки ги в леко мезе. Корите на динята пък мариноват, задушават, правят ги на туршия и изобщо ги ползват като отделен зеленчук. От динени кори може да се направи и вкусно сладко.

Жълта ли? Да!

Узрялата диня е с наситено червен цвят отвътре… Или поне така си мислим. Хитрите селекционери са направили всичко възможно да изненадат потребителите и са отгледали дини без семки с жълта и мека вътрешност. Като цяло по света има над 1200 сорта диня. С удоволствие бихме ги пробвали всичките!

Диня с човешко лице

Динята е кръгла, може би малко издължена. Някога беше така. Сега динята може да бъде и квадратна. На японците им писнало този вкусен плод да се опитва да избяга от масата и преди около 30 години те измислили начин да го направят по-устойчив. Същата практика започнала по-късно да се прилага и във Великобритания, ОАЕ и Бразилия. Да се отгледа квадратна диня не е никак сложно. Все още малкият плод се поставя в специални пропускащи светлина кутии. При израстването и съзряването си динята заема формата на съда, в който се намира. Днешно време по същия начин се отглеждат дини с формата на сърце, пирамида или дори с човешко лице.


Символ на късмета

Динята има и мистични свойства – тя задължително присъства на всяка една виетнамска новогодишна трапеза, защото символизира късмета. Тълкувателите на сънища също възхваляват този плод. Ако насън ядете сочна сладка диня, това е добър знак, който показва, че късметът е с вас, че в дома ви всичко е наред, в любовта сте щастливи и нямате проблеми с финансите. Ако самотен човек сънува диня, смята се, че той скоро ще срещне нова любов. На жените сънуваният плод им предвещава скорошна бременност. И дори сцепената диня е добър знак. Ако я сънувате, очаквайте скоро да ви върнат дълговете.

Плодът на красотата

Динята има високо съдържание на фолиева киселина, затова е много полезна за бременни и кърмачки. Освен това в плода има много витамин А, антиоксиданти и каротин. Затова динята предпазва от рак, поддържа ни млади и подобрява зрението ни. Действа и като диуретик. Ако стриете на каша мекото на динята, ще получите чудесна основа за маски за лице. За суха кожа просто добавете малко зехтин. За мазна кожа – малко мед или извара. Освен това динята е лек натурален антидепресант.

Почти вода...
Жадни ли сте? Вземете си диня. Тя е съставена на 92% от вода, затова лесно ще утоли жаждата ви. Освен това съдържа различни соли – калий, магнезий, калций, натрий – които ще поддържат нужното ниво на течностите в организма дълго време и ще понижат риска от обезводняване. Но не забравяйте за диуретичния ефект. Ако хапнете диня на корем, бъдете готови скоро да се отбиете до тоалетната.

...и почти виагра

Това любопитно откритие е било направено преди десетина години. Динята съдържа ликопин и бета-каротин, които влияят добре на простатата. В състава на плода влиза и аминокиселината цитрулин, която в човешкото тяло се преобразува в аргинин, стимулиращ сърдечно-съдовата система. Така че ако проблемите в леглото са свързани с нарушения на кръвоснабдяването, динята може да се окаже истинско лекарство.