Автор
Ива Петрова

5 минути! Домашен био серум за лице с подхранващ ефект

На козметичния пазар има огромен асортимент средства. Понякога дори трудно разбираш за какво се ползва нещо и започваш да четеш внимателно инструкцията за употреба и състава. Като цяло обаче за ежедневна грижа за кожата са ни нужни само седем средства:

1. средство за дегримиране;
2. измиващ гел/пяна;
3. тоник;
4. овлажняващ серум;
5. крем за около очите;
6. дневен крем;
7. нощен крем или подхранващ серум.

Сега маслените серуми и несъдържащите вода козметични средства тъкмо набират популярност. Малцина обаче се замислят колко е просто да си приготвят подобен продукт у дома. Можете да си направите сами чудесен подхранващ серум само за 5 минути.



Предпазни мерки

Преди всичко трябва да споменем, че маслените серуми трябва да се използват внимателно – особено от дами с мазна или проблемна кожа. Ако кожата ви отделя твърде много мазнина, която запушва порите, пробвайте много предпазливо средството и следете как ви се отразява то. Ако наблюдавате признаци на запушване на порите, по-добре спрете да използвате серума.

Важно е също така да знаете, че масленият серум не може да овлажни кожата, тъй като не съдържа вода и задържащи водата вещества. Именно затова ви съветваме преди него да ползвате овлажняващ серум.

Ползи


Най-големият плюс на подхранващия серум е, че той съдържа натурални масла с мастни киселини. Именно те осигуряват правилно подхранване на клетките на кожата.

Рецепта

Тази комбинация от масла има максимално ефективен състав и идеално съотношение на мастните киселини, което повтаря почти точно мастно-киселинния състав на липидите в човешката кожа.

Пригответе си предварително шишенце от тъмно стъкло с пипета – в него ще държите готовия серум.

За самия серум ще ви трябват няколко вида натурални растителни масла и витамин Е, който ще служи като консервант. Всички съставки можете да намерите в най-близката аптека.

В предварително дезинфекциран съд смесете следните съставки:

* 10,5 мл. масло от авокадо;
* 9 мл. масло от гроздови семки;
* 6 мл. масло от макадамия;
* 4,5 мл. масло от жожоба;
* 10 капки ефирно масло по ваш избор;
* 2 капсули витамин Е.

Най-лесно ще измерите нужните количества с помощта на спринцовка или мерителна лъжичка. Смесете прецизно всички съставки и прелейте сместа в предвиденото за целта шишенце.

Упътване за употреба

Нанасяйте серума на кожата на лицето по 3-4 капки на процедура, минимум 40 мин. преди лягане, за да има време да попият маслата.

Още след първия месец ежедневно ползване ще забележите, че кожата на лицето ви е станала с по-равен тон и е придобила здраво кадифено сияние.