Красивата коса е един от основните признаци на женската красота и здраве. Това съвсем на означава, че за да притежавате прекрасна и жизнена коса, трябва непрекъснато да се подлагате на скъпи процедури в салона. Всъщност всичко, което трябва да направите, е да не се изгубите в огромно количество информация, а да се научите да разграничавате истината от митовете.

Допитахме се до експертното мнение на известен коафьор, който сподели с нас своите златни тайни за ефективна грижа за косата:

1. Сапун, балсам за устни и желатин за къдрава коса

За съжаление грижата за къдрава коса може да бъде истинско предизвикателство. Ако знаете обаче кои продукти да включите за нейната грижа, няма да имате никакъв проблем. Например, за да придадете на кичурите си по-голяма тежест, трябва да нанесете мокър ароматизиран сапун. Друго нещо, което можете да използвате, е балсам за устни, който прекрасно може да замести восъка за коса, като ви помогне по-лесно да срешете и стилизирате косата, да поддържате формата на прическата и да предотвратите разрошване. Ако имате повече време и искате по-сложно решение на проблема, можете да направите желатинова маска за диамантен блясък.

2. Изберете подходящия тип четка

Изхвърлете пластмасовите гребени и четки. Пластмасата притежава статично действие и затова не е препоръчително да се използва. Това е най-лошият избор за вашата коса. В случай че вече сте го направили, четката с метални пластинки ще укроти на мига непокорните косъмчета. Добра алтернатива са и дървените гребени и четки с широки зъбци, както и тези с естествен косъм. Когато косата ви е суха, експертите препоръчват използването на масажираща четка. Освен че измиват косата добре, такива четки я и масажират чудесно, която наистина е полезна за космените фоликули. Мократа коса не трябва да се разресва, докато не изсъхне, защото е много уязвима от увреждане.

3. Яйчена маска за ускоряване растежа на косата

Косата се състои предимно от протеини и аминокиселини, а яйцата са пълни с тези елементи, което ги прави едни от най-хубавите продукти за красива коса. Яйчният жълтък прави косата силна и мека, предотвратява чупливостта на косъма и стимулира растежа. В комбинация с рициновото масло, който също стимулира растежа на косата, яйчената маска върши чудеса.

За да си я приготвите, ще имате нужда от:
2 с.л. рициново масло;
1 яйчен жълтък;
1 с.л. органичен мед.


Смесете съставките добре. Получената каша нанесете върху косата си, като втривате сместа внимателно в корените. След това покрийте главата си в найлонова шапчица и оставете сместа да подейства за няколко часа. След това измийте косата си с шампоан и с балсам за коса. Повтаряйте процедурата 2 пъти седмично и само няколко месеца по-късно ще забележите впечатляващ резултат от усилията си.

4. Домашен сух шампоан за свежа коса

Сухият шампоан се използва за почистване на косата, без да се използва вода. Известен факт е, че такива шампоани съдържат много и различни субстанции с химически произход, така че какво по-хубаво от това да си го приготвите у дома.

За целта ще са ви необходими:
2 с.л. царевично нишесте;
2 с.л. какао на прах (за тъмна коса);
5-6 капки от етерично масло по ваш избор (не е задължително);
Широка четка за грим.

Смесете всички съставки в купа. Поставете сместа в бутилка или купа. В първия случай, преди да използвате, трябва добре да разклатите бутилката и след това да разнесете сместа по цялата коса. Ако използвате четка, трябва да поставите малко количество върху корените на косата, да изчакате да се абсорбира допълнителния себум и след това да изгладите косата внимателно. Накрая използвайте сешоар, за да премахнете останалите парчета шампоан и да направите косата по-обемна.

5. Тайната на грижите за сухите краища

Ако се оплаквате от сухи краища, ето какво трябва да направите. Преди да измиете косата си, поставете малко количество балсам върху връхчетата на косата. Що се отнася до корените, сложете шампоан върху тях както обикновено и разнесете с пръсти навсякъде по косата до получаването на пяна. Балсамът няма да позволи на шампоана да бъде прекалено агресивен към сухата част на косата и няма да го остави да понася повече щети. Имате и още една възможност – използвайте балсам преди да измиете косата, а не след това. Смята се, че този метод е чудесен за структурата на косъма.

6. Аспирин срещу пърхот

Аспиринът е известен със способността си да облекчава болката от леки наранявания, а също и като често присъстваща в много рецепти за красота субстанция. Заради мощното си успокояващо действие е особено препоръчителен и в борбата срещу пърхота. Това, което трябва да направите, е да раздробите няколко хапчета, да ги разбъркате с обикновения шампоан и получената смес да нанесете върху скалпа. Оставете сместа за няколко минути и я изплакнете добре. След това отново втрийте в скалпа смес от аспирин и гореща вода. Оставете за 10 минути, след което го измийте. Внимателно изсушете косата си с кърпа. Аспиринът съдържа салицилова киселина, която се използва в много шампоани против пърхот.

Четете още: Топ 5 причини косата ви да е мазна