Повечето грешки в грижата за косата правим още в детството. Затова сега събрахме шест от най-разпространените митове за поддържането на здрава и блестяща коса.

Мит 1 – Дългата коса трябва да се реше 100 пъти на ден, за да е здрава


Разресването е необходимо за косата. То позволява да се разнесат естествените масла от корените на главата до сухите краища, като овлажняват косата по цялата дължина.

Но прекомерно честото разресване води до обратния ефект – разрушението на косъмчетата. 100 пъти е прекалено много. Ограничете разресванията до 15-20, това е напълно достатъчно.

Мит 2 – Стресът прави косата слаба и способства косопада

Действително, стресът понижава активността на кръвообращението в кожата на главата, а от това пряко зависи здравето на косата. Затова настоящото твърдение далеч не е само мит. Правилното хранене и антистресовата терапия е необходимо да присъстват в програмите за грижа, които правите, в противен случай стресът ще се отрази на състоянието на косата, пишат от kozmetikata.com

Мит 3 – Миенето на косата я съхранява чиста и здрава


Това е доста далеко от истината. Само много мазните коси се нуждаят от ежедневно миене, всички останали видове е необходимо да се придържат съм оптималния ритъм, който е минимум през ден. В противен случай краищата на косъмчетата са лишени от жизненоважни естествени масла и започват да се късат.

Специалистите съветват да редуват един ден миене с шампоан, един ден само изплакване с вода и поставяне на балсам, за да не се ползва ежедневно шампоан.

Мит 4 – Яйцата, майонезата, зехтинът – са най-добрите балсами за коса

Най-добрият вариант е тези продукти да си останат в хладилника, а не в банята. Естествено, ако ги прилагате на косата, то ще има някакъв ефект, както след всяко овлажняване, което е полезно за косата. Тези продукти имат полезни за косата съставки, такива като кератин и аминокиселини. Но молекулите на яйчените белтъци и майонезата са прекалено големи, за да могат да влязат вътре в косъмчетата.

Мит 5 - Не бива да боядисвате косата по време на бременността

Боядисването на косата по време на бременността не се препоръчва, особено през първите три месеца. Основните опасения – химикалите могат да проникнат навътре и да навредят на развитието на плода.

Освен това, структурата на косъмчетата под действието на хормоналните изменения става различна и боядисването може просто да не се получи. Но основната причина е опасността за бъдещото бебе. Въпреки това, някои фризьори съветват, ако имате такава остра необходимост да се постараете да не оцветявате кожата на главата и така да избегнете поглъщането на вредни за организма вещества.

Мит 6 – Студената вода прави косата блестяща


Изплакването на косата с хладка вода помага да се скрият кутикулите и позволява по-добре да се отразява светлината, затова завършването с душ със студена вода е полезно не само за здравето, но и за красотата.