Автор
Антония Дамянова

7 индийски подправки и растения за гладка и сияйна кожа

Покоряващата красота на индийките е пословична и няма кътче на планетата, където те да не предизвикват възторг. Гъстите им коси, сияйните им кожи, стройните им тела са обект на възхищение и пример за подражание от дамите по цял свят. Къде е тайната им ли? Отговорът на въпроса е - в древните рецепти за красота, които от поколение на поколение оцеляват до днес.

Първата и най-важна тайна е, че индийките започват да поддържат красотата си още от малки. И тъй като кожата на момичетата е твърде нежна, те са избягвали всякакви агресивни средства, залагайки не на друго, а на даровете на природата - натуралните билки, растения и подправки.

А всички знаем, че индийската кухня се слави като една от най-богатите на подправки в света. Неслучайно индийките се осланят толкова много на нейните качества както в кулинарията, така и в козметичната индустрия.

Куркума

Куркума e незаменима съставка в ритуалите за разкрасяване на индийските жени. Ароматната подправка с наситено-жълт цвят се използва за избелване на лицето. Куркумата се е наложила като най-добрата алтернатива на кремовете против бръчки, средства срещу акне и скъпоструващи лосиони против стрии.

Нийм

Жителите на Индия наричат това растение „краля“ на природните козметични продукти. Дървото е известно още като „индийски люляк“. То е подходящо за всяка възраст. За подмладяване и лекуване на кожата се използват всички части на дървото – листата, стъблата, цветовете, плодовете и дори кората. За борбата срещу акне в Индия правят отвара от пресни или изсушени листа от нийм. Маската от нийм пък е прекрасен помощник срещу прекомерното омазняване и замърсяванията. Комбинацията от прах от нийм и масло от гроздово семе пък има чудесни овлажняващи свойства.

Шафран


Шафранът е една от най-скъпите подправки и една от основните тайни съставки в козметичния арсенал на индийките. Обикновено се използва за избелване на кожата на лицето, смесен с прах от сандалово дърво и куркума. Приятно допълнение съм сияйната кадифена кожа ще стане изчезването на пъпките, изсъхналата кожа и раздразненията.



Нахут

Индийските момичета използват брашно от нахут вместо скраб. В съчетание с кисело мляко и лимонов сок брашното от нахут се превръща в мека ексфолираща паста, действаща не по-зле от професионалните продукти за почистване на лице.

Къна

Индийките просто обожават къната. Това растение се смята за идеален балсам за коса, тъй като още след първото прилагане я прави по-мека и по-здрава – като при това лекува и пърхот.

Сандалово дърво

Стритото сандалово дърво е една от най-древните съставки в индийската козметология. Използва се най-вече за приготвяне на скрабове, защото този прах е способен да изчисти всякакви замърсявания. Акнето и черните точки също могат да се елиминират със сандалово дърво. Смесете стрито сандалово дърво с мед, мляко и бадемово масло и готово – вече си имате маска против пъпки и възпаления.

Амла

Амла е растение, чиито плодове напомнят на тези на цариградското грозде. Индийките с удоволствие се разкрасяват и с този продукт. Благодарение на високото съдържание на витамин С маслото от амла помага срещу бръчки, пигментни петна и изсушаване на кожата.

Четете още: 5 витамина за жени в борбата срещу стареенето