Притежателките на тънка коса не са толкова малко. И ако за някои това е особеност на външния вид, то за други е истински проблем.

Всяко момиче мечтае за гъста и обемна коса. Но ако природата не ви е възнаградила с такава, не се обезкуражавайте. Woman.bg научи за няколко доказани трика, с които да направите косата си по-буйна и игрива. Трябва обаче първо да уточним, че има две концепции: тънка коса по рождение и коса, изтъняла вследствие на външни фактори. За естествено тънката коса има няколко начина тя да изглеждате по-гъста и плътна.



Внимавайте с дължината и формата на прическата

Няма нужда да се опитвате да компенсирате липсата на плътност по дължина – това е най-честата грешка, която жените правят. Напълно погрешно е да мислите, че веднага ще загубите женствеността си, ако се подстрижете. Освен това много мъже намират прическите тип боб за много секси. Не се опитвайте да измислите прическа за себе си - оставете фризьора да го направи, доверете се на професионалиста. Може да избира:

класическо каре с всякаква дължина;
къси пикси прически;
стълбовидни форми на подстригване, които не са по-дълги от линията на ключицата.

Изберете подходящия цвят на косата си

Избягвайте много светлите и много тъмните цветове при боядисване: първите ще придадат прозрачност на вече отпуснатата коса, а черното ще подчертае светлите или бели участъци в корените на косата. Идеалният вариант е да се спрете на по-наситен нюанс в зоната на корените и по-мек по дължината – такива техники за оцветяване например са шатуш, балаяж, airtouch.

Направете добрия избор на продукти за грижа и стилизиране

Изберете линии за грижа, с които да добавите обем. Ако боядисаните краища на косата са много увредени, смело комбинирайте продуктите – използвайте шампоан за обем и балсам за възстановяване, хидратиране и запазване на цвета. Ако класическите балсами утежняват твърде много фината коса, опитайте спрей-балсам без отмиване.

Що се отнася до стилизиращите продукти, такива могат да бъдат уплътняващите продукти под формата на спрейове, пяни, гелове и кремове. Обърнете внимание на продуктите, съдържащи филоксан. Това е молекула, която навлиза в косата с влага. Когато косата изсъхне, тя буквално набъбва и увеличава обема си.

За много къси прически добър избор са пастите и кремовете за коса. Благодарение на своята текстура и средно задържане, те визуално правят косата да изглежда по-гъста.

Оформяне на прическата

Най-лесният трик тук е да изсушите косата си с наведена глава. След като изсушите косата си с топъл (не горещ!) въздух, охладете я със сешоар със студена струя в същото положение. За да добавите обем на косата си, използвайте велкро ролки за къдрици с голям диаметър по цялата дължина на косата или само в горната част на главата. Навийте ги на топла коса, загрята със сешоар, и оставете за около половин час. Подобен ефект може да се създаде и с помощта на кръгла четка с малък диаметър.

Най-честата грешка е да се опитвате да компенсирате липсата на плътност с дължината на косата.

Ако имате нужда от ясен и постоянен обем, има две възможности: полар или гофрирани щипки

Гофрирането е надежден вариант за дълги полети и пътувания - косата запазва обема и свежестта си по-дълго.

Причината за тънката коса може да бъде и медицински проблем. Внезапното начало на изтъняване е свързано както с намаляване на диаметъра на всеки отделен косъм, така и с косопада. Това е сигурен знак, че в тялото настъпват някакви промени – най-често, за съжаление, те са с негативен ефект. В такива случаи трябва да посетите лекар: можете да започнете с трихолог или ендокринолог. Ако всички показатели на тялото ви са нормални, а косата изтънява и пада рано, можете да се обърнете към лекарстване продукти със съдържание на стемоксидин и биотин, но задължително след консултация със специалист.

Четете още: Правилата за разкрасяване, които никоя кралска особа няма да наруши!