9 неща, за които фризьорите не ви предупреждават, но трябва да знаете

Пристъпвайки прага на фризьорския салон, всички ние се оставаме в ръцете на професионалистите, гласувайки им пълно доверие.

Индустрията за красота е препълнена с различни услуги, а вие искате да опитате всичко, особено на стола на коафьора. Всички ние понякога имаме нужда от промяна. А най-лесният начин да се почувстваме нови, свежи и различни е като променим прическата или цвета на косата.

Със сигурност обаче ще сте много по-доволни и самоуверени на излизане от салона, след като се запознаете с някои от тайните, на „укротителите на косата“, които те самите няма да ви кажат.

Ножиците за изтъняване не са подходящи за всеки

Много често фризьорите питат дали да искате да изтънят и оформят косата ви на места. Дайте положителен отговор, само ако вече сте подстригани с изтъняваща ножица и след това ви е било удобно да оформяте косата си.

Факт е, че не всеки тип коса е подходящ за такова подстригване. Например, такива ножици не се препоръчват за следните типове коса:
- рядка;
- тънка;
- с гъсти къдрици.
При такива типове коса изтъняването води до неприятни последици: косата може да стане рошава и перушинеста. Всяка конфигурация на прическата може да се направи с прави ножици.

Кератиновото изправяне не лекува косата

Можете да намерите много противоположни мнения относно кератиновото изправяне на косата, но трябва да знаете, че колкото и питателен и качествен да е съставът, третирането на косата се извършва при много високи температури. При 220 градуса (помислете за това, това е температурата, при която се пече месото) структурата на косъма неизбежно се променя като при всяка термична и химична процедура.

След кератиново изправяне косата блести поради факта, че е лакирана със силно нагрети силикони, а това е просто красива „обвивка“. Също така, някои експерти повдигат въпроса за опасностите от формалдехид, освободен по време на процедурата.

Ако не спазвате технологията на боядисване и къдрене, можете да развалите косата си

Най-често технологиите за боядисване и къдрене могат да бъдат нарушени. И това се случва не поради злонамерени намерения, а например поради неопитност на фризьора. Ако за първи път сте в салона и не сте сигурни, че всичко е направено професионално, поискайте да се разреди боята и химическия разтвор пред вас.

Случва се фризьорът да няма окислител с точния процент или сместа за къдрици се оказва твърде гъста, той започва да я разрежда с вода. Тоест, той се опитва да доведе разтвора до желаната консистенция или да намали процента на окислител с импровизирани средства. Ако това се случи, тогава е по-добре да отложите сесията за боядисване на косата си за друг ден, когато всички необходими препарати ще бъдат в салона.

Честото подстригване не е панацея за бърз растеж на косата

Има мнение, че ако подстригвате косата си на всеки шест месеца, тя расте по-бързо. Но косата не е растение, което се скубе на върха и отново пониква.
Ако косата ви расте с определена дължина, според Джъстин Марджан – топ стилистка от Лос Анджелис, „Всичко, което трябва да направите, е да поддържате косата си здрава и да подрязвате краищата ѝ няколко пъти в годината.

Няма неукротима коса, има неправилна грижа и лошо подстригване

Ако сутрешната ви прическа започне да ви отнема много време и резултатът от стилизирането вече не е задоволителен, трябва да смените фризьора си. Потърсете професионалист, който ще избере подходяща за вас прическа. Майсторът трябва да обърне внимание на:
- структурата на косъма;
- на посоката на растеж на косата;
- на твърдостта;
- на формата на главата, овала и чертите на лицето;
- на вашия стил.

По-добре подрязване, отколкото надрязване

Уверете се, че фризьорът ви не се увлича от подстригване. Това е особено опасно, когато става въпрос за бретон, тук всеки милиметър е важен. Мократа коса трябва да има граница на дължината.

Ако косата ви опада, трябва да отидете не на фризьор, а на трихолог

Причината за чупливостта и загубата на коса трябва да се търси предимно вътре в тялото. В случая може да ви помогне не фризьорът, а дерматолог-трихолог. Без кръвни изследвания и хормонални нива е невъзможно да се разбере какво причинява неблагоприятните промени. Три скъпи ампули от фризьора не могат да решат здравословния ви проблем.

Фризьорът не трябва да се превръща в мениджър продажби

В много салони е обичайно да се начисляват бонуси за продажба на козметика, допълнителни услуги и процедури. Ако сте дошли с конкретна цел – да подстрижете, стилизирате или боядисате косата си, не се подвеждайте по маркетингови трикове. Купете си бурканче чудотворен балсам следващия път, когато предварително се запознаете с продукта и се консултирайте с професионалист за неговия "лечебен" ефект. Обърнете внимание на това как се държи фризьорът, той не трябва да се превръща в активен мениджър по продажбите.

Превръщането от брюнетка в блондинка ще отнеме повече от един месец

Понякога искате да промените живота си и за това, на първо място, радикално да промените цвета на косата си. Преди да започнете да правите големи промени, трябва да знаете, че това не става бързо. Например, за да се превърнете от брюнетка в блондинка, ще ви трябват няколко сесии. Нежен начин за постепенно изсветляване на косата включва няколко посещения във фризьорския салон. Тоест трансформацията ще отнеме повече от един месец. Ако ви бъде предложено да се превърнете от София Лорен в Мерилин Монро изведнъж, незабавно си намерете друг майстор.

Четете още: Правилата за разкрасяване, които никоя кралска особа няма да наруши!