Автор
Теодор Муховски

Бабин метод с кисело мляко, който кара косата ви да блести

Освен че е вкусно, киселото мляко е ефикасно, защото укрепва и овлажнява косата. То влияе положително на скалпа и предпазва кожата от пърхот. Ако искате да сте с блестяща коса и всички да ви завиждат, тази маска е точно за вас.

Положителното е, че тази маска не струва много пари, но е еднакво ефективна с някои от най-скъпите. Благодарение на нея косата отново ще придобие вида, в който искате да я виждате.

Доказани рецепти с маска от кисело мляко:

При овлажняване

Ако искате косата ви да заблести и да я подхраните успешно, приготвянето на маската с кисело мляко е вашето решение. А тя не е никак сложна. Трябва да стоплите три супени лъжички кисело мляко и да разбиете един жълтък до пяна. Добавете в киселото мляко една супена лъжица от жълтъка. Нанесете сместа върху косата, като разпределете количеството равномерно. Започнете от корените и завършете с връхчетата. Омотайте намазаната си коса с кърпа и след час изплакнете косата с вода и с шампоанът, който ползвате.



За укрепване

Ако косата е отслабена и изтъняла, това е подходящата маска за вас. За да я приготвите, трябва да стоплите 5 супени лъжички кисело мляко на водна баня и вътре в нея да разбъркате един жълтък. Добавете към получената млечна смес две супени лъжици канела, която е смляна предварително. Нанесете консистенцията по цялата дължина на косата, а след 40 минутки изплакнете с топла вода и малко шампоан.



При борба с пърхота

Маската от кисело мляко е ефективна за упорития пърхот много повече от обикновения шампоан. Трябва ви чаша кисело мляко, която да изсипете върху сто грама трохи от черен хляб. Оставете сместа десетина минутки. Прибавете чаена лъжичка зехтин. Получената смес я разбъркайте и я втрийте в корените на косата. Около главата увийте кърпа или найлонов плик. Оставете да подейства 20-тина минутки и изплакнете с топла вода плюс шампоан.

За още по-добър растеж



Ако искате да ускорите растежа на косата, смесете три супени лъжички кисело мляко, което е било оставено известно време на стайна температура, с една супена лъжица масло от репей. Покрийте корените и дължината на косата. Сложете торбичка от найлон върху главата и я завийте с кърпа. Изчакайте половин час и изплакнете с обилно количество умерено топла вода и шампоан.

Какъв е минусът на тези маски: когато киселото мляко е ферментирало, миризмата му не е от най-приятните. Когато измивате маската с шампоан и все още усещате неприятната миризма по косата, измийте я отново, като добавите лимонов сок. Съотношението на литър вода е една супена лъжица лимонов сок. Ароматният цитрусов плод ще унищожи миризмата на киселото мляко.

Ако знаете още ефикасни домашни маски, ще се радваме да ни разкажете повече за тях в коментарите.

Четете още: 7 трика, за да изглежда косата ви по-гъста и обемна