Време е за новата ни рубрика, посветена на грижата за косата, която кръстихме "Домашни тайни за красотата на косата". Защото вярваме, че най-добрите съвети са тези, които само опитът и времето извеждат на преден план. За целта се свързахме с една млада, много талантлива и упорита дама, която преди година отвори собствен Салон за коса и маникюр ONE, като преди това 18 години се учи от едни от най-добрите в бранша. Съветите ѝ са подходящи както за дамите, така и за мъжете, защото освен за прически, с Цони ще говорим и за цялостна грижа за косата.
След като миналия петък тя ни разкри Влияе ли върху растежа на косата фазата на Луната днес ще ни разкрие няколко хитринки, с които бихме могли да запазим младостта на косата си за по-дълго време!

Първите бели коси обикновено се появяват в началото на трийсетте. Изключения има, разбира се, особено ако в рода ви от млади са побелели или пък точно обратното - спомнете си приказката за крушата и дървото.

Главният виновник за това са гените, стресът, емоционални сътресения или нездравословният начин на живот, както и начинът на хранене, тоест диетата. Ще обърнем внимание на групите храни, които ще ни помогнат да имаме здрава коса и съответно максимално ще допринесат за забавяне процеса на побеляване.

ПРОТЕИНИ - независимо от какъв произход са: животински ли растителен, те играят важна роля за здравината на косата. Включете в менюто си повече бяло месо, мазна риба, бобови култури и яйца.

ВИТАМИНИ - едни от най-важните са А, В и С. Те помагат на клетките да се обновяват и косата да расте по-бързо и по-здрава. Може да ги намери в много плодове и зеленчуци като цитруси, зелени зеленчуци, тиква и много др. Имате богат избор!

ЯДКИ и бобови култури - ядките като лешници, бадеми, орехи, макадамия (сурови), са богати на масла, пълни са с витамини и минерали, богати са на цинк. Всички тези елементи се синтезират от кератина – протеинът, които съставлява 97% от космените влакна. Това е много важно, за да се развива косата добре. Някой бобови култури като лещата и бобът например са пълни с желязо и с така необходимите растителни протеини, които изграждат косъма и подобряват неговата здравина.