Автор
Веселина Петрова

Чайовете, които ни правят красиви и слаби

Това е най-консумираната напитка след водата. Има заслужен успех, благодарение на изключителните си качества и насладата, която ни носи вкуса му. Полезен е, затова пийвайте по няколко чашки всеки ден.

Зеленият чай дава доза антиоксиданти
Той съдържа много антиоксиданти, които помагат срещу преждевременното стареене на клетките. Известен е на научния свят със своето защитно действие за организма и ефикасната му дейност срещу някои болести (при проблеми на сърдечно-съдовата система, рак и др.)
Съвет: Оставете го да се вари 10 минути, времето, през което листата напълно освобождават аминокиселините, флавоноидите (растителни вторични метаболити с антиоксидантно действие), и витамин С, който е антиоксидант.



Черният дава доза енергия
Богат на теин – същият алкалоид като кофеина, черният чай е отлична алтернатива на сутрешното кафе. Стимулира плавно и прогресивно, за разлика от силното възбудително въздействие на кафето върху нервната система.
Съвет: Избягвайте прекомерната му употреба, особено по време на хранене. Ако ви липсва желязо, трябва да знаете, че той забавя усвояването му.



Червен, за да спите като бебе

Познат е още под името ройбос и е традиционна южноафриканска напитка. Не съдържа теин. Червеният чай е идеален за пиене след вечеря, защото улеснява храносмилането и има успокояващо действие.
Съвет: Много богат е на минерални соли и антиоксиданти. Вкусът на червения чай е еднакво приятен независимо дали го пиете студен или топъл.



Бял, за да утолите жаждата си с наслада

Той е лек чай, защото е беден на теин и танин. Подходящ е за консумация през целия ден. Освен това, също като зеления, белият съдържа превъзходни хранителни вещества, които забавят стареенето.
Съвет: Дори да обожавате белия чай, не забравяйте, че водата все пак е най-доброто средство за хидратация!

Четете още: Топ 6 на навиците, които ви състаряват преждевременно