Автор
Теодор Муховски

Дерматолози отрекоха няколко средства за лечение акне, които са хит в мрежата

Хората отдавна използват домакински съставки за лечение на дерматологичните си проблеми, като дори предават традициите за грижа за кожата на поколенията.

В ерата на TikTok доста от тези малки експерименти и "хакове" за грижа за кожата достигнаха до много хора. През последните години безброй видеоклипове рекламират маски с аспирин, сурови яйца и други съставки като домашни средства за лечение на акне.

Но дали тези процедури са ефективни или потенциално вредни? Дерматолозите дадоха своето мнение относно това.

Паста за зъби



"Пастата за зъби е била използвана за справяне с акнето и се е смятало, че това е свързано със съставка, наречена триклозан, и изсушаващите свойства, свързани със содата за хляб и водородния пероксид", казва дерматологът д-р Мариса Гаршик.

"Макар че в някои случаи това може да помогне за намаляване на пъпките, важно е също така да се спомене, че е вероятно да доведе до дразнене и изсушаване, което всъщност може да влоши възпалението."

Съставките на пастата за зъби като алкохол и сулфати също могат да бъдат силно дразнещи.

"Други съставки, като оцветители или ароматизатори, могат потенциално да причинят контактен дерматит под формата на зачервяване, лющене и сърбеж", казва дерматологът д-р Брендън Камп.

Като се има предвид липсата на научни изследвания относно използването на паста за зъби при акне, дерматолозите не препоръчват да поставяте продукта върху пъпките си.

"Тези препарати са предназначени за почистване на твърдите повърхности на зъбите ни, а не върху относително деликатната кожа на лицето", казва дерматологът д-р Хадли Кинг.

"Така че да, малко паста за зъби може да се използва в краен случай като средство за подсушаване на пъпка, но има по-добри, по-проучени и доказани, по-ефективни и по-поносими варианти за лечение на акне без рецепта, като например средства за лечение на акне с бензоил пероксид и салицилова киселина. Хидроколоидните стикери също могат да бъдат полезни."

Аспиринови маски



Друго „лечение“, хит в TikTok и социалните мрежи, включва натрошаване на аспирин и смесването му с вода, за да се получи паста, която след това се поставя върху лицето като маска за грижа за кожата.

"Аспиринът не се смята за одобрено средство за лечение на акне. И въпреки че някои хора могат да го намерят за полезен, най-добре е да се придържаме към съставки, за които е известно, че предотвратяват и лекуват акне, като ретиноиди, бензоил пероксид и салицилова киселина", казва Гаршик, като отбелязва, че няма изследвания в подкрепа на използването на аспиринови маски в грижата за кожата.

"Хората подозират, че аспиринът може да помогне, защото съдържа ацетилсалицилова киселина - която, макар да е свързана със салициловата киселина, не са едно и също нещо."

Всъщност ацетилсалициловата киселина може да се разгради на оцетна киселина и салицилова киселина, като последната е активна съставка в много продукти за борба с акнето.

"Знаем, че салициловата киселина може да бъде полезна при запушени пори и акне, но оцетната киселина може да увеличи дразненето", казва Кинг. "Важното е, че имаме по-добри възможности за избор на продукти без рецепта и с рецепта! Съставките като бензоил пероксид и салицилова киселина се предлагат като средства за лечение на петна без рецепта и са добре проучени и доказано ефективни при акне."

Хора, които прилагат аспирин локално, могат да открият, че той всъщност дразни кожата им.

Зелен чай



Макар че хората отдавна възхваляват ползите от пиенето на зелен чай за кожата, някои отиват по-далеч, като го прилагат локално върху лицето си като съставка в почистващи продукти, скрабове, тонери или маски.

"Зеленият чай е отлична съставка за грижа за кожата заради противовъзпалителното си, противозачервяващо и антимикробно действие", казва дерматологът д-р Блеър Мърфи-Роуз.
"Зеленият чай е богат на полифеноли, които също могат да намалят производството на себум. Така че този вид чай може да помогне за успокояване и лечението на съществуващи огнища, като същевременно де предотврати появата на нови."

Полифенолите са известни със своите антиоксидантни свойства, така че зеленият чай може да помогне за неутрализиране или предотвратяване на свободните радикали - нестабилни молекули, които могат да причинят сериозни увреждания на клетките.

"Приготвянето на собствен спрей за лице със зелен чай може също така да осигури хидратация на кожата и да я предпази от стресовите фактори на околната среда", казва Дейвид Петрило, химик по козметика.

Съществуват и изследвания, които подкрепят ползите от зеления чай.

"Зеленият чай е изследван за различни биоактивни съставки, с противоракови, слънцезащитни, антипролиферативни и антиоксидантни качества", казва Бродел, като отбелязва, че повечето от проучванията включват хора, които поглъщат чая.

"Разбира се, чаят е и съставка на някои козметични продукти", добавя той.
"При наличието на хиляди видове чайове не бих препоръчал да прилагате който и да е от тях върху кожата си. Ако човек иска да закупи козметичен продукт, който съдържа чай като съставка - продукт, който е бил тестван, преди да бъде пуснат на пазара - това е по-разумно."

Мед



"Медът се използва предимно като овлажнител, тъй като има способността да привлича влага към кожата", казва Кемп. "В резултат на това маските за лице с мед могат да бъдат полезни за хора с особено суха кожа."

Някои хора препоръчват смесването на мед с канела за направата на маска за лице, но добавянето на компонента на подправката крие допълнителни рискове.

"Смята се, че канелата има антибактериални и стягащи свойства, които могат да помогнат за лечението на акне", казва Кемп. Но "канеленият алдехид, химическото съединение, което придава вкуса и мириса на канелата, е известна причина за алергичен контактен дерматит", добави той.

Затова Кемп препоръчва медът да се използва като самостоятелна съставка.

"Медът има антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства, както и противовъзпалителни свойства", казва Кинг. "Той помага за хидратирането на кожата и подпомага заздравяването на раните, като поддържа влажна среда в раната и осигурява защитна бариера. Отдавна се използва в традиционната медицина при порязвания и изгаряния."

Богат на антиоксиданти, медът може да помогне и при увреждане от свободните радикали, за да намали признаците на стареене.

Както при всички средства за лечение на акне, бъдете предпазливи, ако имате чувствителна кожа. И стойте настрана от меда, ако той води до раздразнение.

Конкретният избор на мед също може да е от значение.

"Медът от манука е видът мед, за който има най-много изследвания, доказващи лечебните му свойства", казва дерматологът д-р Жаклин Уочмейкър. "Препоръчвам на пациентите да използват продукти с медицински мед, а не мед, който можете да си купите от магазините за хранителни стоки."

Сурови яйчни жълтъци



"Яйчните жълтъци са съставени предимно от вода, но съдържат също така протеини и лизозим - ензим с антибактериални свойства", споделя Камп. "Смята се, че този ензим, както и стягащите свойства на яйчния жълтък, са полезни при акне, въпреки че данните са предимно анекдотични."

В интернет има редица варианти на маски за лице "Направи си сам", които включват яйчен жълтък като съставка, понякога дори смесен с мед.

"В яйчния жълтък има витамин А. Роднините на витамин А са сред най-разпространените средства за лечение на акне - третиноин (Ретин-А), адапален, дори ретинол, който е версия на витамин А без рецепта", казва Бродел.

"Всички тези варианти променят начина, по който кожата расте много бавно, може би с 10% по-добре всеки месец, така че след дълъг период от време блоковите пори да са отворени и да няма място за живот на инфекцията от акне.
Има чудесни варианти за витамин А, продавани без рецепта и с рецепта"

Използването на сурови яйчни жълтъци в маска за лице има и един голям недостатък: рискът от инфекция и раздразнение.

"В суровите жълтъци могат да се съдържат бактерии, включително салмонела", казва Кинг.

Ябълков оцет



Подобно на зеления чай, ябълковият оцет е съставка, която много хора консумират заради множеството ѝ ползи за здравето, включително за кожата. Някои също така го смесват с вода за измиване на лицето или тонер.

"Ябълковият оцет е киселинен разтвор", казва Кемп. "Той има антибактериални, противовъзпалителни и ексфолиращи свойства, което го прави полезно средство за лечение на склонна към акне кожа."

Той обаче предупреждава, че оцетната киселина в ябълковия оцет може да бъде разяждаща, така че е най-добре да се направи тест на място, преди да се приложи този разтвор върху цялото си лице.

"Ябълковият оцет обикновено се използва за лечение на състояния като пърхот и е докладвано, че е полезен при лечение на акне", казва д-р Джошуа Зейхнер, директор на козметичните и клиничните изследвания в областта на дерматологията в болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк. "Но в повече от случаите той предизвиква дразнене на кожата."

Така че, ако забележите, че кожата ви става червена или се лющи, спрете да прилагате ябълков оцет или опитайте да го разредите.

"Разредете ябълковия оцет - 1 част ябълков оцет на 10 части вода - за да тонизирате и почистите кожата", съветва д-р Каран Лал от Affiliated Dermatology в Аризона. "Чисто ябълковият оцет може да доведе до зачервяване, химически изгаряния и влошаване на акнето, като всички тези случаи съм наблюдавал."

"Единственият сценарий, при който обикновено препоръчвам използването на ябълков оцет, е в топли разредени оцетни вани - 1 част ябълков оцет към 4 части вода - за лечение на гъбички по ноктите на краката и стъпалата, в комбинация с други лечения", отбелязва Уочър.

Ябълковият оцет може да има и сензорни недостатъци върху кожата.