Автор
Woman.bg

Феминистки или мързелани: Защо тези жени не си бръснат краката?

Феминистка, мърла или мързелана? Не, просто модерна хубавица! В днешно време и така можем да наречем жена, която излиза сред хора с космати крака, при това с къса пола и жестоки стилни сандали.

С тези атрибути тя сякаш подчертава, че не просто е забравила да се обезкосми, а нарочно е изхвърлила самобръсначката си! След дълги десетилетия, през които жените се бориха срещу нежеланото окосмяване по телата си, сега нещата най-сетне се променят.

View post on Instagram
 



Не е тайна, че Наталия Водянова, Селин Дион и Линдзи Лоън са били забелязвани с косми по краката. Разбира се, провокационните им появявания пред публика в този вид предизвикаха дълго и бурно обсъждане. Камерън Диас пък, в своята книга за тялото, призовава момичетата да се откажат от епилацията, защото окосмяването изглежда естествено. Ами да, защо продължаваме да живеем в един свят от стереотипи?

Нека си признаем, че все още се страхуваме от общественото мнение, притесняваме се да не ни се смеят, да станем обект на обсъждане и осъждане. При това още в началото на XIX век дамите не са си помисляли дори да се епилират. Жените са започнали да си бръснат краката чак по време на Втората световна война – защото тогава се сблъскали с дефицит на дамски чорапи, а искали краката им да бъдат гладки.

View post on Instagram
 



Всъщност много жени и преди се е случвало да не си обръснат краката, но са пазили това в тайна, като онази сцена във филма „Сексът и градът“... Разбира се, това най-често е ставало поради мързел – да облечеш дънки е чудесен вариант, ако не ти се занимава с епилация.

Преди около година фотомоделът Парис Джаксън публикува в Инстаграм свои снимки с космати крака. Случвало се е и да покаже на всички, че нехае за чуждото мнение и гордо да се разходи по червената пътека с къса рокля и необръснати крака, показвайки че това не е срамно, а модерно.

View post on Instagram
 



Изглежда модата с всеки изминал ден клони все повече към естествеността. Тази тенденция се проявява не само в прическите и грима, но и в обезкосмяването. В Западна Европа и САЩ вече никой не се изненадва, ако види жена с космати подмишници или крака. Това вече се приема почти нормално, все пак най-важното е да обичаш себе си и тялото си, а не да се опитваш да угодиш на нечий вкус. Бодипозитивизмът, каквото и да се говори за него, ни учи да уважаваме себе си и желанията си. Някои погрешно смятат, че необръснатите крака и подмишници са тенденция, насаждана от феминистките. Не е така. Има стотици феминистки, които се борят активно за правата на жените и при това ходят редовно в салона за кола-маска.

Най-важното е, че вашето тяло принадлежи на вас. Ако не искате да си бръснете краката, не ги бръснете. Имате това право!

Четете още: Хубавият секс е по-ефикасен от крема против бръчки