Днес ще обърнем внимание на един изключителен човек, с невероятен талант, който променил света със своите фотоси.

Стават въпрос за Хелмут Нютън, който революционизира фешън фотографията!

Той е роден в Берлин през 1920 г. Като част от богато еврейско семейство, още от малък той свиква с лукса и комфорта.

Helmut Newton & Karl Lagerfeld

Геният купил първия си фотоапарат на 12 години със спестени джобни пари.

През 1936 г. е изключен от училище, тъй като е определен за “безнадежден ученик”. Тогава баща му изрича съдбовни думи, които по-късно ще се окажат пророчески: “Момче, ще свършиш на улицата”.



Хелмут Нютон е признат за един от най-влиятелните фотографи на 20 век.

Няма спор, че именно той разчупил рамките на еротичната фотография, а стилът му оказал влияние на много негови съвременници като Марио Тестино и Дейвид Бейли, както и на кинорежисьори от ранга на Стенли Кубрик, Браян де Палма и Роман Полански.

Самият Нютън пък се вдъхновявал от филмите на Ерих фон Щрохайм и от снимките на Брасай от нощен Париж.

Сред лицата, които снимал Хелмут, са цяла галерия от известни имена в модата - Палома Пикасo и Пиер Карден, Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Надя Ауерман и Синди Крауфорд.

Cindy Crawford

Kate Moss

Madonna

Catherine Deneuve

Първата му работа като асистент продължава две години. През 1938 г., когато нацистите предприемат атака срещу евреите, Елсе Симон е принудена да затвори фотографското си студио.

В началото на 40-те години на миналия век Хелмут се мести в Австралия, където 5 години служи в армията. След този период той се установява в Мелбърн, жени се, отваря собствено студио и започва да приема всякаква работа: прави сватбени , детски снимки, фотографии за каталози и др.

През 1952 г. започва да работи за австралийския “Вог”, което става предпоставка да се премести да живее в Лондон. През 1961 г. започва дългата дружба между германеца и френския “Вог”, която продължава да 1983 г. През този период той работи също и за списанията “Ел”, “Мари Клер”, “Плейбой” и др.



През 1971 г., докато е в Ню Йорк, Нютън преживява сърдечен удар – факт, който променя изцяло стила му на снимане. С категоричната подкрепа на съпругата си, Хелмут започва да интерпретира предимно сексуални теми в своите фотографии.



Голите снимки се превръщат в негова запазена марка, а жените от фотографиите му са дръзки, представени в репортажен стил. През 1976 г. фотографът публикува първата си книга, озаглавена “Бели жени” .

След 1976 г. той получава множество награди, включително на американския институт за графични изкуства, на клуба на артистичните директори в Токио. През 1989 г. е обявен за кавалер на изкуствата от френския министър на културата, а през 1992 г. – за кавалер на изкуствата и науката на Монако.

На 23 януари 2004 г. Хелмут Нютън загива в автомобилна катастрофа на “Сънсет булевард”. Така се сбъдват съдбовните думи на неговия баща: “Ще свършиш на улицата”.