Рискови фактори

Тъмните петна по кожата се образуват заради прекомерно натрупване на пигмента меланин, който се произвежда от специалните клетки меланоцити. Нарушенията в работата им могат да се дължат на различни причини. Една от тях е прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи - с подобен проблем често се сблъскват любителите на слънчевите бани. В рисковата група са и хората, които през лятото ползват фотосенсибилизатори – ефирни масла, парфюми. Пигментни петна могат да се появят при излагане на слънце след прием на антибиотици, особено ако използваният крем против изгаряне е с нисък SPF-фактор. Освен това хиперпигментацията може да е генетично обусловена. Роля играе и възрастта – на напреднала възраст пигментни петна се появяват не само по лицето, но и по тялото.



Кога трябва да потърсите лекарска помощ

Прекомерното натрупване на меланин може да е признак на нарушения в работата на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. При бременни жени и дами в менопауза, както и при тинейджъри причината често е промяна на хормоналния фон. Ако в продължение на 6 месеца постоянно сте ползвали крем против изгаряне и избелващи средства, но петната не са изчезнали, добре е да се консултирате с дерматолог. Може да се наложи да си направите хормонални изследвания при ендокринолог. Когато синтезът на меланин е нарушен заради проблеми с вътрешните органи, козметичните процедури са безсилни. Трябва да потърсите корена на проблема.



Как да си възвърнете красотата

Не е нужно да чакате половин година. По-лесно е да отстраните пигментните петна, докато меланинът все още е залегнал само повърхностно, а не е в дълбоките слоеве на епидермиса. Дерматолог може да събере необходимите данни за проблема, да направи апаратна диагностика и да предпише подходящо за вас лечение. Можете да премахнете или поне да избелите забележимо пигментните петна с помощта на пилинг, слабоинвазивни техники и лазерни процедури. Ефективни са избелващите серуми и гелове с активни вещества, намаляващи синтеза на меланин – инхибитори на тирозиназата. Сред тях са мечото грозде, алфа-арбутинът, бадемовата, азелаиновата и феруловата киселина, витамин С и производните му. Трябва да ги нанасяте на кожата си под крема с SPF-фактор всяка сутрин. Преди лягане е препоръчително да ползвате средства с ретинол или койева киселина, но те са противопоказани по време на бременност и кърмене. Те няма да ви навредят сериозно, но могат да предизвикат кожни раздразнения. Избеващите кремове трябва да са предписани от специалист. Опитите за самолечение могат като нищо да засилят нежеланата пигментация, да предизвикат алергични реакции, зачервяване и лющене на кожата.

И една забележка за народните средства

Народните рецепти са неефективни в борбата срещу пигментните петна. Маските с краставица, лимон и магданоз въздействат повърхностно, полезните вещества не проникват в дълбоките слоеве на епидермиса. Подобни средства са полезни при повяхване на кожата – те засилват излющването на горния изтощен слой кожа и лицето ви ще започне да изглежда по-светло и свежо.

Четете още: Пъпки и възпаления: носенето на маски в жегата съсипва кожата ни