Автор
Весела Георгиева

Като в приказките: Без тези процедури за разкрасяване нито една индийка не минава под венчило

Индийките са прочути със своите красиви бижута, сватбени дрехи и невероятни рисунки с къна. Сватбата в Индия не е просто церемония, а цял ритуал, чрез който момичето се превръща в красива жена, готова да пази и да се грижи за огнището на дома, за просперитета на семейството и мъжа си.

Подготовката за сватбата включва цели 16 процедури, които съответстват на 16-те фази на Луната. И въпреки че съвременните индийки имат възможността да не спазят изцяло традицията, тя все пак има своето място в културата и начина им на живот. Нека видим без кои процедури нито една индийка не би казала "да".

Гримът

В индийския булчински грим акцентът обикновено пада върху очите и устните. Често се използва т.нар. опушен грим, очите са изрисувани с очна линия, подчертани са с много черно. Най-популярните цветове сенки за очи са златисто, медно и кафяво. Накрая се поставят пищни, обемни изкуствени мигли, през които погледът само прозира...

Червилото задължително е ярко. Нюансът му е съобразен с цвета на сарито - националното облекло на индийските жени. Обикновено устните са оцветени в ярко розово или червено.

Кожата на лицето на булката трябва да изглежда перфектно, така че индийските момичета предварително си правят поне няколко процедури за грижа за кожата - почистване, изглаждане, хидратиране. Останалите несъвършенства се коригират с основа и пудра. Не трябва да забравяме и за хайлайтъра, бронзанта и ружа.

Бинди

На челото между веждите много булки имат червена точка, наречена "бинди". Точно под нея се намира така нареченото трето око. Смята се, че точката защитава булката от злото и е знак на промяната в статуса - девойката се превръща в омъжена жена.

Според традицията, по време на самата сватбената церемония, младоженецът поръсва с червена пудра главата на избраницата си.

Днес традицията е малко променена и вместо традиционната червена точка, много булки предпочитат да украсят челото си с кристали.

Мехенди

Друга отличителна черта на индийските булки са mehendi - рисунките, направени с къна върху ръцете и краката. Обикновено рисунките се правят няколко дни преди сватбата - приятелки на булката и специален художник на мехенди се събират в дома ѝ и изрисуват краката и ръцете ѝ. Това символизира превръщането ѝ в жена. Пауни, листа от манго и цветя са най-често рисуваните мотиви.

Въпреки сложността им и броя на малките детайли, нанасянето отнема само няколко часа. Булката може да избере както цвета на къната, така и самите рисунки, всяка от които носи определено значение. Например, елементът мехенди мандала символизира спокойствие и хармония, докато цветята са символ на щастие и лекота. Смята се, че колкото е по-ярка къната, толкова по-голяма ще е любовта на съпруга към жена му.


Бижутата

Бижутата на индийската булка, както и тяхното количество, заслужават специално внимание. Златни и сребърни гривни, колиета и обеци с перли и скъпоценни камъни са само част от накитите. Изборът им зависи от мястото, където се провежда церемонията. Един от най-известните аксесоари са стъклените гривни в различни цветове, наречени "чура". Смятат се за символ на брака.

Нат

Украшението е един от най-ярките и смели детайли в образа на индийската булка. То представлява пръстен, поставен в лявата ноздра и верижка, която е закрепена в косата над ухото.



Прическата

Когато става въпрос за сватбени прически, индийските булки са склонни да заложат на нисък кок или обемни плитки, които са украсени със свежи цветя.

Независимо от броя и вида на процедурите обаче, сватбите в индия наистина носят енергията на празник, наситен със символика. Нещо, което си струва да бъде видяно.