Ако искате ръцете ви да изглеждат перфектно, ще се наложи всяка седмица да си подновявате маникюра.

В домашни условия за целта ще ви трябват пиличка, лакочистител, дървена пръчица, детско козметично масло, овлажняващ крем и мека четчица.

* Почистете стария лак с памук, напоен с лакочистител. Не мокрете ноктите си преди пилене, това ще ги направи по-чупливи.

* При оформяне на ноктите пиличката трябва да се движи не назад-напред, а в една и съща посока, от ръба към средата на нокътя.

* Намажете кожичките с вазелин, а ноктите и целите пръсти – с овлажняващ крем.

* Сега загрейте на котлона 3/4 чаша детско козметично масло, без да го кипвате. Излейте го в малка купа и подръжте върховете на пръстите си в него за 5 минути.

* Изпънете кутикулата с върха на пръстите.

* С тъпия край на дървената пръчица прибутайте кутикулата под кожата. Изплакнете ръцете си с топла вода и измийте остатъците от маслото.

* Оцветете отвътре с бял молив подаващата се част от нокътя – така ще й придадете снежнобял цвят. Това е особено важно при нанасянето на безцветен лак.

Лакирайки ноктите си, спазвайте следните правила:

- Нанесете под лака изравняваща основа, за да не остават петна и за да легне по-добре лакът. Изчакайте 5 минути, за да изсъхне добре основата.

- Не разклащайте рязко шишенцето с лак, просто го потъркаляйте малко между дланите си. Отворете шишенцето и внимателно натопете четката в лака, така че да стига за около три щриха – един по средата на нокътя и два отстрани.

Лакът ще изсъхне напълно след десетина минути, след което можете да нанесете втори слой. После изчакайте 20-30 минути за пълно изсъхване.

Отбягвайте най-разпространените грешки:

* Не почиствайте лака по-често от веднъж седмично. Дори и най-скъпите лакочистители изсушават ноктите и кожата покрай тях.

* Не си пилете ноктите с твърди метални пилички – те нарушават структурата на нокътната плочка.

* Подрязването и пиленето се прави на сухи нокти.

* Не изрязвайте кожичките в основата на нокътя, тъй като от това тя ще започне да разте по-бързо. Освен това можете лесно да се нараните, а това е предпоставка за развитие на инфекции.

* Не късайте изпръхналите кожички около нокътя. По-добре ги изрежете внимателно.

* Ползвайте редовно овлажняващ крем за ръце.

* Не отделяйте нокътя от ложето му, защото това води до повишена чувствителност и чупливост на нокътната плочка.

* Не подкъсявайте ноктите си с едно рязко движение – така можете да ги начупите по краищата. По добре подрежете всеки нокът на няколко пъти.

* Не ползвайте тъпи ножици и нокторезачки – те само ще развалят, начупят и обезводнят нокътната пластина.

* Не си полирайте често ноктите, тъй като това прави ноктите по-чувствителни и чупливи и ще започнат да се разслояват.

За да бъдат ноктите ви винаги красиви, спазвайте следните правила:

* Никога не използвайте ноктите си като домакински инструмент – например за отваряне на стегнати капачки.

* Не ползвайте твърди предмети за почистването на вътрешната страна на нокътя – това в най-добрия случай ще доведе до раздразване на нокътното ложе, а в най-лошия – до причиняване на инфекция.

* Не работете с пясък или с други съдържащи кремък вещества без ръкавици. Това може да направи ноктите ви чупливи.

* За да бъдат ноктите ви в отлично състояние, взимайте по-често витамини А, Е и С и яжте продукти, богати на желязо и фосфор.