Маскне, или как да се справим с акнето, което предизвикват маските

Забелязали ли сте, че по кожата ви са започнали да се появяват повече пъпки? Много е вероятно този неприятен симптом да се получава не от нещо друго, а от носенето на маска.

Медиците на първа линия са най-застрашени от появата на подобен тип акне, а изследване направено в Китай показва, че 83% от здравните работници в Хубей са страдали от някакъв тип кожен проблем при началото на пандемията.

Дерматолози пък споделят, че пациентите им с акне са станали многократно повече. Това се дължи на факта, че маската може да задълбочи съществуващ кожен проблем или да предизвика нов.

Как да се предпазите от маскне?

1. Помислете каква маска използвате

Дерматолозите препоръчват употребата на маски направени от 100% памук, защото те позволяват на кожата да диша. Те съветват да се отнасяте към маската си както към бельото си и да я перете достатъчно често. В противен случай по нея се отделя мръсотия, пот и омазняване от кожата ви. Подобен тип замърсяване безспорно би могло да доведе до акне.



2. Намалете продуктите, които използвате

Много от нас използват твърде голямо количество бюти продукти, когато носите маска често обаче е по-добре да ги сведете до минимум. Спрете са не нежен измивен продукт и на овлажняващ крем. Освен че повечето продукти биха могли да замърсят маската, тя може буквално да ги “втрие” по-навътре в кожата, което не е препоръчително за някои от тях. Това важи с особена сила за кремове, съдържащи киселини и ретинол.

Дерматолозите съветват да използвате продукти, съдържащи тези две съставки, само вечер.



3. Скъсайте с грима - поне временно

Гримът със сигурност ще замърси маската ви, а това несъмнено може да доведе до появята на акне. Ако все пак не можете да се разделите с грима си, дерматолозите съветват задължително да използвате овлажнителен крем със слънцезащитен фактор. Ако пък усещате, че се потите, бихте могли да премахнете излишните количества пот с мицеланра вода, която да носите със себе си.

Ако все пак маскне се появи върху кожата, започнете да миете лицето си по-често, освен сутрин и вечер и след продължително носене на маска. След измиването задължително нанесете овлажняващ продукт. Добра идея е и да перете или сменяте маските си по-често. Ако проблемът продължи, нашият съвет е да се консултирате с дерматолога си.