Време е за новата ни рубрика, посветена на грижата за косата, която кръстихме "Домашни тайни за красотата на косата". Защото вярваме, че най-добрите съвети са тези, които само опитът и времето извеждат на преден план. За целта се свързахме с една млада, много талантлива и упорита дама, която преди година отвори собствен Салон за коса и маникюр ONE, като преди това 18 години се учи от едни от най-добрите в бранша. Съветите ѝ са подходящи както за дамите, така и за мъжете, защото освен за прически, с Цони ще говорим и за цялостна грижа за косата. След като миналия петък тя ни разказа за някои от най-ефикасните домашни маски за коса, днес ще отговори на един от най-честно задаваните ѝ въпроси: „Да боядисвам ли косата си по време на менструация“.

По време на месечния цикъл настъпват резки промени в женското тяло. За това са отговорни хормоните, които ни карат да сме не особено приятна компания за околните, тъй като ставаме по-нервни и избухливи. Но това не е всичко. Много жени се оплакват, че се чувстват подути и подпухнали, а имунната им система е с намалена защита и обикновено настинките ги ловят малко преди или малко след менструация.

Много от клиентките ми ме питат дали да се боядисват по това време от месеца, други директно заявяват, че боята не ги хваща добре. Като фризьор и жена мога да споделя, че цикълът оказва негативно влияние и върху косата. В този период тя се омазнява по-бързо, поради което не е податлива към промени. Обикновено това се получава през първите два дни от менструацията. Макар че по темата няма достатъчно научни разработки и доказателства, именно тогава има реална опасност дори и къдрене, изправяне и всякаква форма на третиране на косата просто да не се получи. По принцип при дами, които имат недостиг на хормона прогестерон боята може да не покрие косите им достатъчно добре.

Ако боята не ви хваща, имайте предвид, че това е по-скоро изключение, но все пак моят съвет е когато планирате боядисване, избягвайте първите два дни от цикъла, за да не се изненадате неприятно.