Време е за новата ни рубрика, посветена на грижата за косата, която кръстихме "Домашни тайни за красотата на косата". Защото вярваме, че най-добрите съвети са тези, които само опитът и времето извеждат на преден план.

За целта се свързахме с една млада, много талантлива и упорита дама, която преди година отвори собствен Салон за коса и маникюр ONE, като преди това 18 години се учи от едни от най-добрите в бранша. Съветите ѝ са подходящи както за дамите, така и за мъжете, защото освен за прически, с Цони ще говорим и за цялостна грижа за косата. След като миналия петък тя ни разказа за специалното обучение в Милано, на което бе редом с едни от най-добрите фризьори от цял свят, днес Цони ще ни сподели за някои от най-ефикасните домашни маски за коса.

В края на зимата е време да се погрижим за косата си и да я събудим за нов, вълнуващ живот през пролетта. Няма нищо по-лесно и полезно за целта да се възползваме от натурални продукти, пълни с естествени витамини и минерали като яйца, зехтин, кокосово масло, банан, авокадо, канела, мед, мляко и хума.

Започвам с любимата си маска, която стимулира растежа на косата и я хидратира в дълбочина. За нея са ви необходими малко продукти, които обикновено присъстват целогодишно във всеки дом, а именно - 6 с. л. зехтин, 6 с. л. мед и 3 с. л. канела.

В купичка затоплете на водна баня зехтина, прибавете меда и накрая канелата като ги разбърквате до получаването на хомогенна смес. Нанесете топлата маска от корена да върха на косата, сложете си найлонова шапчица и завите с хавлиена кърпа за по-добър ефект. Останете така 1 час и измийте обилно с вода и мек шампоан. След това сами ще усетите косата си като нова – не само добре подхранена, а и ухаеща на медени бисквити.

Втората маска, която горещо ви препоръчвам, е от кокос и като горната е изключително лесна.

Тя подхранва в дълбочина и най-увредената и суха коса, а на чувствителният скалп действа успокояващо. Необходими са ви 1 с. л. коксово масло и 1 добре разбит жълтък.

Разбъркайте двете съставки и нанесете получената смес от корена към краищата на косата. Изчакайте 45-60 мин., след което изплакнете обилно и измийте косата с мек и неутрален шампоан.

Третата маска е с банан, като е подходяща за сухи, къдрави и цъфтящи коси. Необходими са ви два банана, 1 жълтък, 2с. л. кисело мляко, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. мед.

Как да приготвите – първо намачкайте бананите на каша в по-голяма купа, след което прибавете към тях останалите продукти и разбъркайте добре. Нанесете на предварително измита коса, покрийте с шапка за баня и оставете да действа поне час. Измийте отново с шампоан.

Маска номер 4 е от авокадо, което освен като супер храна, може да се ползва и като супер маска за коса. Тя е за тези от вас, които искат да направят косата си по-силна и еластична. Имате нужда от 1 зрял плод авокадо, 1 с. л. зехтин и ½ ч чаша прясно мляко.

Намачкайте или пасирайте авокадото, добавете останалите продукти и нанесете от корена към върховете. Поставете найлонова шапка за баня и изчакайте час. Изплакнете обилно с вода и мек шампоан.

Петото място е отредено на маската с хума, която е идеална за мазна коса и проблемен скалп. Хумата е природен дар за проблемни скалпове, като абсорбира мазнината от скалпа, а минералите в нея подхранват кожата на главата и подхранват косъма. Нужни са ви 2-3 с. л. хума и ябълков оцет. Затоплете на котлона в подходящ съд хумата докато леко покафенее, отдръпнете от котлона, разбърквайки прибавете ябълков оцет, докато се получи гладка каша. След като сместа изстине леко, нанесете на скалпа и по цялата дължина на косата, сложете шапка за баня и изчакайте 20 мин. Измийте обилно с вода и мек неутрален шампоан.

Четете още: Домашни тайни за красотата на косата