Първата „основа за грим“ е била използвана още в древен Рим, в Китай и в средновековна Европа. Тя е модернизирана преди деветдесет години, а през XXI век преживява ново раждане, превръщайки се превръща в един от основните инструменти на съвременния грим.

Днес с производството на основа за грим се занимават много компании, което гарантира качествени резултати – чисто и добре поддържано лице.

Историците не могат да определят кога точно и на кого му е дошло на ум да използва основа под грима, но е известно, че тя вече е била използвана в Древен Египет, Рим и Гърция. Става въпрос за средство, което уеднаквява кожата и прикрива несъвършенствата, съставено само от натурални съставки – сокове от растения, масла и минерали.

Четете още: „Морски“ грим (видео)

Основата за грима във вида, в който е съществувала през XXI век, се е появила благодарение на полския кинематограф Максимилиан Факторович, по-известен като Max Factor, основател на компанията Maxfactor.

Именно той през 1936 година създава първата контактна пудра (Pan-Cake) на основата на грима за кинематографията. След като емигрира в САЩ,той става гримьор в едно от студиата на Холивуд, където гримира актриси, докато не създава свой „магически“ крем-чудо, който прави лицето гладко, не изсушава кожата и я прави кадифена на допир. Това събитие дава мощен тласък за развитието на грима, не само като способ за украса на лицето, но и като средство, което я прави идеална.

Днес почти всички известни козметични компании имат сред своите продукти основа за грим. Продуктите на тези фирми се рекламират от големи знаменитости като Ева Лонгория, Мадона, Бритни Спиърс, Риана, Лейди Гага и много други, припомнят от fairycat.net

Четете още: Нежен грим с ярки устни