Ако за Нова година сте решили да смените обстановката и да отидете на брега на морето или пък на планина, не забравяйте, че за специфичните климатични условия ще ви трябват и специални козметични средства.

Ще ви дадем няколко съвета за грижи за кожата и косата.

Отивате на планина?

Вятърът и студът правят косата чуплива и крехка. Затова си вземете подхранващ шампоан и балсам. Не забравяйте да си слагате защитен крем и балсам за устни, а при излизане навън в планината скрийте кожата си под плътен слой крем за защита от слънце. Дори и при температура от само минус 5-6 градуса непременно ползвайте наситен крем с криопротектори.

Колкото е по-висока влажността и по-висока температурата, толкова по-лек трябва да е кремът (с по-малко липиди) и толкова по-ефективни трябва да са средствата за овлажняване на косата. Колкото е по-ниска температурата и колкото е по-сух въздухът, толкова по-наситен с липиди трябва да е кремът и при това да съдържа повече компоненти за защита на капилярите от еритрокупероза. След активния ден можете да си направите овлажняваща маска, не забравяйте и нощния крем.

През зимата високо в планината рискът да получите слънчево изгаряне е също толкова висок, колкото лятото на плажа. Освен това UVA-лъчите (“състаряващите лъчи”) са активни през цялата година. Затова зимата кожата също е подложена на фотосъстаряване и канцерогенни фактори. Единственото, което трябва да се промени в средствата ви за защита от слънце зимата е козметичната формула, не и факторът (SPF). Нанасяйте средството за защита от слънце 15-20 минути преди да излезете навън.

Какво е SPF?

Факторът за защита от слънце (Sun Protection Factor) е стандарт в козметичната индустрия и се определя чрез лабораторни тестове с имитатор на слънчева светлина, който предизвиква еритема (слънчево изгаряне). Нивото на SPF се установява на закрито чрез клинични опити – кожата се подлага на въздействието на оптичен спектър, който имитира пладнешката слънчева светлина. В експеримента участват различни хора, като кожата на някои от тях е обработена с крем за защита от слънце, а на други – не. Количеството светлина, което предизвиква зачервяване на защитената кожа се дели на количеството светлина, което предизвиква зачервяване на незащитената кожа. Получената цифра е SPF. Тъй като в тези тестове се отчита само еритемата, SPF е показател за защита от UVB-лъчите, но не и от UVA.

Отлитате към топлите страни?



Благодатната слънчева светлина може да излекува депресията ви, да намали стреса и да зареди тялото ви с енергия. Но слънчевите лъчи имат и един недостатък. Те, особено в комбинация с морската вода, са същинско изпитание за кожата и косата. Морската сол укрепва ноктите и предотвратява простудните заболявания, но постоянното подлагане на солена вода и слънце често предизвиква усещане за обтегнатост на кожата. Можете да решите този проблем с помощта на спрей с минерална вода – той ще овлажни и освежи лицето ви.

1. Ограничете излагането на пряка слънчева светлина. Активните почитатели на слънчевите бани ще понесат много по-голям климатичен шок при завръщането си вкъщи, отколкото онези, които не са се пекли много на слънце и са наблегнали на други развлечения.

2. Непременно ползвайте кремове за защита от слънце. Колкото е по-висок факторът им, толкова по-добре.

3. Не забравяйте специалните средства за защита на косата от вредното въздействие на слънцето, морската и хлорираната вода – тези средства ще предотвратят изсушаването и обезцветяването на косата. Наблегнете на продукти, съдържащи повече натурални компоненти, антиоксиданти, омекотяващи протеини и UV-филтри.

4. След като се върнете от курорта, направете процедури за възстановяване на косата ви (овлажняващи и подхранващи маски). Ако сте изсушили твърде много косата си на слънцето и тя е заприличала на безжизнен сноп слама с нацепени краища, подстригването ще й върне нормалния вид.