Автор
Антония Дамянова

Тайните на ориенталските жени за изящество и красота

Проницателeн поглед, мека като коприна кожа и изящен силует – ориенталските жени отдавна възбуждат въображението и привличат вниманието със своята безупречна и загадъчна красота. Красота, попила в себе си мистиката на един древен свят, превръщайки се в истинско изкуство и нестихващ устрем към съвършенството.

За жените на Ориента грижата за външния вид е непрекъснат процес, обединяващ тайните на древните знания и съвременните тенденции. Но тайните за красотата на ориенталските жени е не само грижа за външния вид, но и път към вътрешната хармония и самоусъвършенстване. Докато съвременната козметика ни предлага безброй продукти и решения, ориенталските жени разчитат на прости и естествени методи, които ги превръщат в истински икони на красотата. Разкриваме ви част от техните най-добре пазени тайни и трикове, които можем да възприемем и приложим в нашето ежедневие, за да открием магията на ориенталската женственост.

Къна за косата



На къната жените на Изток гледат не само като на естествена боя, която покрива сребристите нюанси, без да уврежда косата, но и на дар от боговете, който придава на жените поетична красота, мистична женственост и сексапил. Ето защо ориенталските жени се гордеят със своите дълги и здрави коси. Къната включва природни масла, подхранващи багрила и етерични съставки, които укрепват косата и подсилват нейния растеж. Тя играе ключова роля в техниките за придаване както на наситен червен цвят на косата, така и на черен. Черната къна се произвежда от растението Indigofera, от което се прави индиго.

Масло за вежди



Ярките и изразителни вежди са една от отличителните черти на ориенталските дами. За да поддържат плътността на веждите и за да не позволяват тяхното оредяване, жените ги мажат с рициново масло и масло от усма. Според експертите на Изтока тези масла събуждат спящите луковици и така благоприятстват растежа не само на веждите, но и на миглите.

Розова вода



Розовата вода, произведена от розово етерично масло, се слави с дълбока почит от жените на Ориента. От древни времена тя се използва за почистване на лицето, облекчаване на възпалението и на подпухналостта на очите. Розовата вода не само успокоява епидермиса от редица раздразнения, но и притежава мощно хидратиращо кожата въздействие.

Ексфолираща ръкавица



За разлика от жените по целия свят, които използват ексфолианти, за да ексфолират кожата си, на Изток момичетата предпочитат ръкавицата kese, която се използва не само за лицето, но и за цялото тяло. Това е по-нежна ексфолиация, която прави кожата гладка и мека като коприна. Първо тялото се подсушава добре, след това върху него се нанася малко сапун и едва тогава започва нежно да се обтрива кожата с помощта на ръкавицата.

Свежа храна



Ориенталските жени консумират винаги само пресни плодове и зеленчуци. Рядко ще срещнете в техните кухни замразени или терминчо обработени храни. По-специално, плодовете и зеленчуците винаги трябва да са пресни. За тях от изключително значение е редовната консумация на вода. А за да освободят тялото си от токсини, жените на Ориента винаги започват утрото с чаша топла вода с лимон.

Ароматни масла вместо парфюм



Макар и да не съдържат алкохол, както парфюмната вода, ароматните масла, които арабските жени използват, са не по-малко устойчиви във времето. Сред любимите благовонни масла, на чието ухание дамите на Ориента се доверяват, са тези на сандаловото дърво, мускуса, ванилията и жасмина.

Четете още: 10 тайни за красота от Индия