Автор
Теодор Муховски

Внимавайте: тези лакове за нокти са вредни и токсични

Използваме лакове няколко пъти седмично. Лакираните нокти на ръцете и краката трябва винаги да изглеждат много добре. Правилно направеният маникюр подобрява настроението ви, но трябва да сме наясно за опасностите от тях. Могат ли лаковете за нокти да бъдат вредни?

1. Токсични вещества



Лаковете за нокти съдържат нитроцелулоза, която се смята за токсично вещество. Този компонент се използва и при производството на бои и лепила. Позволява залепването на лака върху повърхността на нокътната плочка. В допълнение, благодарение на нитроцелулозата, лаковете за нокти се втвърдяват под формата на равномерен слой.
Друга съставка, за която се подозира, че има неблагоприятно въздействие върху човешкия организъм, често използвана в състава на лаковете, е дибутил фталат. Обикновено се подозира, че фталатите могат да нарушат човешката ендокринна система. За щастие, все повече производители на козметика намаляват количеството фталати, използвани в козметиката, или ги премахват напълно от съдържанието. Лаковете за нокти често съдържат толуен. Това е летлив разтворител, който образува фазата, която превръща компонентите на боята в течна форма. След нанасяне на лак върху нокътя, тези разтворители се изпаряват. В резултат на това лакът изсъхва. Подозира се, че толуенът може да причини дразнене на очите и кожата. Освен това може да бъде вреден за дихателната система.

2. Ефект върху здравето



Всички споменати по-горе вещества в лаковете могат да бъдат опасни за здравето. Твърде дългото излагане на тях може да увреди централната нервна система. Освен това тези вещества са дразнещи и вдишването на изпаренията от боята може да бъде рисковано. Може да се стигне до "отравяне с боя". Честите симптоми са повишена честота на уриниране, сънливост, затруднено дишане, гадене и повръщане и болка в гърдите. Ако използвате лак за нокти и сте забелязали някой от тези симптоми – непременно посетете лекар.

3. Намаляване на вредните вещества



Повечето производители изброяват всеки химикал, който използват върху опаковката на своите козметични продукти. Ето защо си струва да проверите етикетите на лаковете за нокти. Ако забележите подозрителни съставки, по-добре потърсете друг лак, при който ги няма. Освен това производителите на козметика изтеглят от складовете си потенциално опасните и вредни вещества. Трябва да намерите тази информация на опаковката.

Ако лакирате ноктите си в добре климатизирана стая, рискът от излагане на токсични вещества намалява. Това е така, защото не се излагате на големи количества вредни изпарения. Преди да започнем да използваме лакове за нокти, нека си припомним няколко прости правила, като например:

- да проветряваме помещението след лакиране;
- да не вдишваме изпаренията на лаковете;
- да обърнем внимание на състава им.

Грижата за ноктите е изключително важна за нас, както е и грижата за ръцете. Използването на лакове за нокти може да има неблагоприятни последици за здравето, но ако го правим при правилните условия и избягваме вещества, за които се подозира, че са токсични, не трябва да имаме причина за безпокойство. Трябва да се има предвид, че лаковете не е препоръчително да се използват по време на бременност.



Четете още: Маска от тиквички - хитът на натуралната грижа за лицето