Автор
Ева Григорова

Възможно е: 5 начина да спрем стареенето

Смятате ли, че стареенето е свързано с възрастта? Всъщност началото на този процес се дължи на влиянието на коремните мазнини, ниската физическа активност и постоянните стресови ситуации, които провокират повишаване на нивото на хормона кортизол в организма.

Известен експерт в областта на хормоналната натуропатия е Сара Готфрид. Нейните произведения позволиха на мнозина да решат проблема си с ранното стареене на тялото. Учените са доказали, че определен ефект върху така наречения растежен хормон (GH) може да забави процеса на стареене.

Нека да разберем защо това е възможно. GH е особено активен в юношеството, той е този, който е отговорен за състоянието на мускулите и тъканите, който влияе върху метаболитните процеси. Намаляването на нивото му се отразява негативно на нашето тяло. Съществува мнение, че с възрастта намаляването на сексуалността при мъжете и жените също е свързана с GH, но няма доказателства за това, въпреки че е отбелязано повишаване на либидото след хормонална терапия.



Какво е това хормон на растежа?


Благодарение на GH всеки от нас успява да порасне. Когато хормонът изпълни основната си функция, пред него се появяват редица по-важни задачи - укрепване на мускулите, насърчаване на растежа на клетките и разграждането на мазнините, повишаване на минерализацията на костите. Той участва в "строежа" и "демонтажа".

Когато в тялото ни няма смущения, GH взаимодейства с кортизола и адреналина, за да насърчи изгарянето на мазнините и изграждането на мускули. Но когато не е достатъчно в тялото или не работи правилно, тогава бързо напълняваме, губим енергия и се чувстваме нещастни.

Според резултатите от изследванията хората с нормални нива на хормона на растежа имат стабилен емоционален фон, водят активен сексуален живот и не страдат от социална изолация, за разлика от диагностицираните с дефицит на GH.



Симптоми за недостиг на GH

Основните симптоми, показващи липса на този важен хормон в организма, са: наднорменото тегло, намаляването на мускулната маса, намаляване на костната плътност, постоянно чувство на тревожност, висока инсулинова резистентност, която провокира развитието на диабет тип 2, повишени нива на триглицериди, високо кръвно налягане (хипертония), фибромиалгия. Симптомите ясно показват колко негативно може да се отрази хормоналният дефицит върху живота ни.

Кога хормонът на растежа работи в наш ущърб и защо производството му намалява?

Безспорен факт е, че с възрастта тялото произвежда по-малко хормон на растежа. Но когато нивото на GH намалява и човек остарява, се появяват нови възможности, по-специално можете съзнателно да поддържате необходимите хормонални нива.

Освен това има редица други интересни факти: с възрастта, коремните мазнини имат по-голям ефект върху нивата на GH. Количеството на хормона зависи от физическата активност. Намаляването на хормона се улеснява от постоянен стрес, който повишава нивото на кортизола. Човешкото тяло е настроено да се справя с малки натоварвания, „впръскването“ на кортизол в организма е помогнало на нашите предци да намират изход, когато са били нападани от мамути.

Чудесата се случват, когато двата хормона (на растежа и кортизола) работят заедно, тогава хората се чувстват страхотно, будни са, енергични и бързо намират изход от стресовите ситуации. Повишените нива на кортизол в тялото показват хроничен стрес и причиняват хаос между другите важни хормони, особено с инсулина и GH.

Важно! При висок инсулин и необичайни нива на хормона на растежа, кортизолът става непредсказуем, карайки тялото да съхранява мазнини и да изгаря мускули.

Проучванията показват, че подрастващите момичета с наднормено тегло и ниски нива на хормона на растежа натрупват мазнини главно в областта на корема и резистентността на организма към инсулин се повишава, което в бъдеще може да провокира затлъстяване и развитие на захарен диабет. Оказва се следната ситуация - през нощта нивото на кортизола се повишава, а производството на хормон на растежа намалява.

Дори една безсънна нощ увеличава вероятността от наддаване на тегло, инсулинова резистентност и диабет. Нарушенията на съня, ниското съдържание на GH, небалансираното хранене и високите нива на кръвната захар 100% ще доведат до неразположение, неувереност в себе си и летаргия.



5 начина да повишите нивата си на GH


Има няколко начина за увеличаване на количеството хормон на растежа след четиридесет години. Но преди всичко трябва да преминете специален тест, който ще ви позволи да разберете дали хипофизната жлеза може да произвежда този хормон. Това не е просто изследване, по време на процедурата лекарят взема кръвни проби 5 пъти на всеки половин час, това трябва да се прави рано сутрин преди хранене и в състояние на пълна почивка (поне 10 часа преди изследването, тялото не трябва да се подлага на физическа активност, която може да повлияе на нивото на GR).

Ако знаете със сигурност, че нивото на GH ви е ниско, не е необходимо да правите теста, достатъчно е да следвате следните препоръки:

1.Минимизирайте приема на сладкиши.
Прекомерната консумация на захар повишава нивата на инсулин, причинява натрупване на мазнини и понижава GH. При хора с наднормено тегло освобождаването на растежен хормон се забавя, когато нивата на инсулин са високи.

2.Включете в диетата си протеинови храни, здравословни мазнини, зеленчуци и неподсладени плодове, бобови растения, ядки. Почивайте повече.

3.Пълният и дълбок сън (поне осем часа) е важен за здравето, само в това състояние тялото произвежда GH.

4. Избягвайте стреса. Постоянният стрес се отразява негативно на функционирането на тялото - човек става раздразнителен, пасивен и жаден за сладко. Намерете начини да се отпуснете, като например да правите йога, да медитирате, да гледате любимите си филми, да излизате навън. Научете се да управлявате стреса и не му позволявайте да ви контролира.

5. Спортувайте повече. Нивото на GH може взривно да се повиши (средно с 50%) в процеса на интензивни тренировки. Те стимулират производството на мелатонин. Учените са доказали, че производството на 5 mg мелатонин всяка вечер е достатъчно, за да се нормализира нивото на GH.

Ако решите да се погрижите за собственото си здраве, струва си да се консултирате с ендокринолог и специалисти от други области, за да откриете истинската причина за вашето състояние.



Но дори и да решите да изпробвате горните методи сами, те ще са от полза за тялото ви и ще подобрят качеството на живота ви.

econet