Автор
Антония Дамянова

За красива грива: 10 храни, от които косата не спира да расте здрава и бляскава

Въпреки че генетиката и общото здравословно състояние имат важна роля за растежа на косата, храната, която консумираме, може да окаже значително влияние върху здравето и подсилването на нейния растеж. Включването на някои храни в ежедневния ни хранителен режим може да допринесе не само за стимулирането на растежа на косата и поддържането на здравословни и блестящи коси. В тази статия ще разгледаме 10 храни, които са доказали благотворното си въздействие върху растежа и здравината на косата.

Батат (сладък картоф)

Богат на бета-каротен, сладкият картоф, известен още като батат, подпомага производството на витамин А, който е важен за здравето на скалпа и стимулира растежа на косата.

Яйца

Яйцата са източник на биотин, витамин B12 и протеини, които са необходими за здравето и блясъка на косата. Биотинът осигурява кератин, който е ключов протеин за косата, докато витамин B12 помага за стимулиране на растежа на косата.

Листни зелени зеленчуци

Листните зелени зеленчуци, като спанак, зеле и рукола, са богати на хранителни вещества и витамини, включително витамин А, витамин С, желязо, бета-каротин, фолиева киселина и биотин. Те засилват циркулацията на скалпа и стимулират производството на протеини, които са от значение за здравината на косата. Хидратират космения фоликул в корена, предпазвайки от косопад.

Моркови

Друг важен помощник за здравето и гъстотата на косата са морковите. Те са богати на витамин А и витамин Е, които засилват кръвообращението на скалпа. Съдържат и антиоксиданти, които стопират и предотвратяват вредите, нанесени от свободните радикали. Последните могат да доведат до изтъняване. Витамин С в тях действа и като естествен балсам, който предпазва косата от оредяване.

Орехи

Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, витамин Е, биотин и мед. Тези хранителни вещества помагат на косата да запази здравината си, предпазват от увреждания и стимулират растежа.

Ягоди

Ягодите са източник на витамин C, който е важен за производството на колаген. Колагенът подпомага растежа на косата и я прави по-устойчива на увреждания.



Авокадо

Авокадото е богато на здравословни мазнини, витамин Е и витамин B. Тези хранителни вещества подхранват скалпа и косата, като стимулират растежа и предпазват от сухота и чупливост.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, като портокали и лимони, са източник на витамин C. Витамин C помага на организма да абсорбира желязото от растителните източници. Той също тако стимулира производството на колаген, който подобрява здравината на косата.

Бобови растения

Леща, боб и нахут са източници на протеини, желязо, цинк и биотин. Тези хранителни вещества са важни за растежа и здравето на косата.

Риба и морски дарове

Рибата, особено мазната, и морските дарове, са източник на омега-3 мастни киселини, цинк и селен, които помагат на косата да расте здрава и силна.

Четете още: 10 причини никога да не си лягате с мокра коса: Ще берете ядове, момичета