8 важни въпроса за ваксината срещу коронавирус при бременни

30 март 2021 | 12:24
1207
0
Снимка: Pixabay
0

Въпросът, който днес силно вълнува хората по света, впримчени в оковите на пандемията от коронавируса, е - да се ваксинирам или не. Сред тях особено притеснени са жените, които планират да забременеят или вече са бременни. 

Учените от Университета във Вашингтон изложиха тревожна статистика, според която COVID-19 е 3,5 пъти по-вероятно да причини усложнения при бременните. Тревога буди и фактът, че бъдещите майки имат 13,6 пъти по-голяма вероятност да починат от вируса, отколкото небременните жени. Тези открития се основават на проучване, публикувано в Американския вестник по акушерство и гинекология. Екип от лекари наблюдавали 240 заразени с COVID-19 бременни жени от март до юни миналата година. И резултатите вече са факт.

„Смъртността сред родилките в щата Вашингтон е изключително ниска. Затова бяхме шокирани от броя на смъртните случаи сред бременните жени“, споделя ръководителят на изследването, акушер-гинеколог от Медицинското училище във Вашингтон.

В същото време Световната здравна организация публикува своите препоръки за ваксиниране на бременни срещу коронавирус. Експертите на СЗО смятат, че няма достатъчно данни за безопасността на ваксината на Moderna и Pfizer, така че, според препоръките им засега, е по-добре бременните да се въздържат от ваксинирането. Изследователи от Университета във Вашингтон обаче са категорично несъгласни с това мнение: статистиката им показва, че без ваксинации смъртността сред бременните, заразени с Covid-19, нараства катастрофално.Така че трябва ли бременните жени да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус, или не? Wday.ru зададе най-вълнуващите въпроси на д-р Екатерина Кургускина - акушер-гинеколог, работещ в областта на репродуктивното здраве.

- Ако в близко бъдеще жената планира да забременее, трябва ли да се ваксинира сега, или да изчака?

- Разработените до момента ваксини показват добри резултати сред хората в репродуктивна възраст, които нямат съпътстващи заболявания. Все пак, съветът ми към тези дами е, преди да се ваксинират, да се консултират с лекар, който има представа за тяхната клинична картина и здравословно състояние. Ваксината е отслабен вирус, поради което всяко хронично заболяване в остър стадий или организъм с намален имунитет, както и ако имунитетът е намален, може да се влоши в резултат на ваксината.

- Колко време трябва да изчака една жена след ваксиниране срещу COVID-19 преди зачеването?

- Като се има предвид, че бременността натоварва до значителна степен тялото, трябва да изчакате поне три месеца. След това е препоръчително да извършите пълна диагностика на тялото си, като използвате общоприетите изследвания. Ако здравословното състояние е нормално, можете да планирате бременност.- С какви тестове може да се контролира състоянието на организма на бременната жена след извършена ваксинация?

- Предвид патогенезата на развитието на коронавирусната инфекция, струва си да вземете тестове за общ и биохимичен кръвен тест, феритин, коагулограма (тест за съсирване на кръвта) и да проверите нивото си на С-реактивен протеин.

- Казват, че след ваксината съществува риск от негативна реакция при жени с автоимунни заболявания. Вярно ли е? Например, ако имат проблеми с щитовидната жлеза?

- Ваксинацията е допълнителна тежест за организма. Всяка ваксина може да изостри хроничните заболявания, включително и автоимунните. Още веднъж повтарям - консултирайте се с вашия лекар след пълен преглед.

- Съществуват подозрения, че ваксината може да доведе до безплодие. Как ще коментирате това?

- COVID-19 е ново инфекциозно заболяване, последствията от него, особено отдалечените във времето, не са напълно изяснени. Във всеки случай, докато това становище не бъде доказано от научните изследвания, е спекулация.- Ако жената планира бременност и вече има деца, редно ли е да се ваксинират едновременно?

- Като се има предвид, че децата прекарват COVID-19 най-често в лека форма, бих се въздържала от подобен съвет.

- Съществува ли риск за жените, които са били ваксинирани срещу други заболявания, но са дали по-тежка форма на реакция? Т.е. тези жени на по-голям риск от разболяване след прилагането на ваксината срещу COVID-19 са изложени, или не?

- Ваксинацията помага да се развият антитела и имунитет към различни заболявания. Ваксините са разработени въз основа на общопопулярни данни и телесни реакции. И е повече от ясно, че всякакви лекарства и/или ваксини не могат да помогнат на всички и винаги.- Какви препоръки трябва да спазват бременните след ваксинацията?

- Най-ранният период след ваксинацията е особено уязвим за здравословното състояние на бременните. По това време трябва да се въздържат от много работа, да си почиват повече, да са по-спокойни и т.н.

В заключение мога да кажа, че изборът дали да се ваксинира, или не, е изконно право на всеки човек. Всяка, дори и най-качествената ваксина, може да доведе до сериозни последици за организма. Никой не може да гарантира липсата на странични ефекти. Оценете всички рискове, преди да вземете решение. Погрижете се за себе си и здравето си!

Четете още: Внимание: Жените с филъри и надути устни не бива да слагат ваксината на Moderna

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени