Агресивните деца “издават” слабохарактерни родители

05 октомври 2011 | 13:20
7256
1
1

Още през първите години от живота на детето неговите родители трябва да изкореняват в него чувството на агресия.

Това е мнението на професорът по педиатрия, психиатрия и психология Ричард Трембли от Университета на Монреал, Канада. Според него, ако на агресивността в ранното детство не се обръща никакво внимание, детето ще порасне още по-агресивно.

В своя доклад, изнесен на събранието на лондонското Кралско общество, Трембли пояснява, че най-агресивни са децата от 18 до 24 месец след тяхното раждане. Но истинска проява на агресивност може да се наблюдава и в периода от 9-ия месец чак до четвъртата година. Именно тогава е особено важна възпитателната роля на родителите, които трябва да пресичат всякакви пориви на гняв и злост у своите деца.

Ученият смята, че по-жестоки и по-цинични стават децата на тези родители, които самите са били агресивни в детството си. В бъдещето тези деца по-често стават наркомани или алкохолици. Любопитен факт е, че жените, които пушат по време на своята бременност имат по-голям вероятност да родят агресивно дете.

Децата стават зли и поради социални причини. Пик на детската агресия се регистрира в семействата с ниски доходи и лоши взаимоотношения между родителите. Ако детето се е родило недоносено или неговата майка е имала антисоциални прояви в детските си години, съществува по-голям риск детето да бъде жестоко.

Резултатите от най-новите изследвания доказват, че агресивното и жестоко поведение на хората и животните е свързано с ниското съдържание на серотонин в мозъка, а именно това е веществото, което контролира и апетита, съня, настроението и емоциите на човека, съобщава ВВС.

Агресията е реакция на срив на някаква дейност, планове, ограничения забрани или неочаквани трудности. Най-склонни към агресията са малките деца, чиято нервна система все още се формира.

Признаците на тази жестокост могат да се открият много лесно. Първоначално тя се изразява в силния плач. На по-късна възраст агресиятае форма на протест на детето в отговор на поведението на родителите. На децата, които манипулират родителите си с викове и плач, не трябва да се отстъпва. В противен случай това ще им стане навик. Но на детето не трябва и да се вика, защото това ще предизвика нова вълна на агресия, пишат от zdrave.bg

Още по темата

Коментари

1 natasha fatale
  16 януари 2014 | 16:54 отговор
 

v zzatvora

 

Добави Коментар