Бременните жени могат да предават коронавируса на неродените си бебета?

Изследване на италиански специалисти подкрепя хипотезата, че бременни жени, заразени с новия коронавирус, могат да предават инфекцията на неродените си бебета, съобщи Асошиейтед прес.

В проучването са участвали 31 жени с Ковид-19, родили през месеците март и април. Учените открили следи от коронавируса в няколко кръвни проби от пъпна връв, плацента и в един случай - в кърмата на родилка.


"Жените не трябва да изпадат в паника. Това не означава, че откритият вирус е жизнен и е твърде рано да се правят препоръки или да се променят грижите за родилките и новородените", каза д-р Клаудио Фениция, имунолог от университета в Милано и ръководител на изследването.

Нужно е обаче да се направят още изследвания, особено на жени, инфектирани на ранен етап на бременността си, казва д-р Фениция. Още от началото на разпространението на новия коронавирус лекарите умуват дали заразата може да се предава в утробата. Ранни наблюдения в Китай указаха, че това е възможно, макар че повечето лекари са на мнение, че майките предават вируса на бебета по време на или след раждането.

Във всеки случай вероятността от зараза на ембриона изглежда е относително рядко срещана, подчертава ръководителят на изследването. Само две от новородените са дали положителен резултат при тест за новия коронавирус при раждането и нито едно бебе не се е разболяло.


Д-р Антон Позняк, ръководител на медицинската конференция и вирусолог от лондонската болница "Челси енд Уестминстър" подчерта, че италианското изследване трябва да бъде разгледано и напомни, че децата под тригодишна възраст рядко заболяват сериозно от Ковид-19. Според него дори и заразата да се пренася в утробата върху ембрионите, тя няма да им навреди.

УНИЦЕФ препоръчва на майките с Ковид-19 да носят маски на лицата, докато кърмят, припомни той.