Пред коронавируса всички сме равни и безкрайно уплашени. През последните дни многократно ни бе обяснено, че най-застрашени са възрастните хора, тъй като голяма част от тях са с хронични заболявания и отслабнал имунитет. Но има още една група хора, които живеят в още по-голям ужас, а за тях никой не говори. Това са бъдещите майки на България, които в момента имат безброй въпроси, по които не се споменава почти нищо.

И в който и етап от бременността да са в момента, тя е много по-различна от другите. И изобщо, какво е да си в очакване на малкото човече, което е твоя плът и кръв и което си очаквал с толкова нетърпение и любов, да е в корема ти по време на извънредно положение? Какво трябва да знае бременната и как да се справи в момент, в който не може да отиде на преглед или някое от така важните изследвания? По тези въпроси говори д-р Иван Костов пред BTV.

Той е категоричен, че бременните дами са по-податливи на зараза от коронавируса, което е достатъчно силен аргумент те да спазват абсолютна изолация. Докторът съветва да избягват разходките и всякакви срещи с хора.



За щастие, не всички прегледи се отменят. Тези, които са задължителни и без тях не би могло да се продължи, остават. Сред тях са ранният биохимичен скрининг и феталната морфология. Много е важно бременните да поддържат връзка с гинеколога, който проследява тяхното състояние и това на бебето през 9-те месеца.

А какво трябва да прави бременната, ако има симптоми на коронавирус...

Д-р Костов съветва тя да се обърне незабавно към личния си лекар и в случай, че няма усложнения, свързани с бременността, да не се посещава акушер-гинеколог. Много е важно бъдещата майка да запази спокойствие до раждането и дори тя да се зарази с COVID-19, е възможно да роди напълно здраво бебе. Засега няма информация, която да потвърждава, че вирусът се предава от майката на плода. Но след раждането, бебето е отделено от родилката и за него се полагат още по-специални грижи, както и тест за вируса. Майката също е отделена и наблюдавана.



Каква е ситуацията с 45-дневния болничен преди раждане?

Доц.д-р Виолета Димитрова коментира пред BTV, че не би трябвало акушер-гинекологът да откаже да издаде болничен на бременната. Това е нейно право и в случай, че не ѝ бъде предоставен, тя би могла да се обърне към НЗОК. Болничният трябва да бъде приготвен предварително, като бременната или бащата на бебето, трябва да дойде в определен час, за да го получи.

Нека извънредното положение не ви сломява, мили дами. Сега трябва да бъдете силни и спокойни, защото във вас расте бъдещето на България!



Четете още: Против заразата: Наоми Кембъл се кисне във вана от оцет и сол